Gazpacho – hiszpański chłodnik pomidorowy wywodzący się z południowej Hiszpanii. Podstawę stanowią tutaj świeże, koniecznie dojrzałe pomidory. Najlepiej sprawdzą się pomidory malinowe, ale równie dobrze smakować będą również inne odmiany. W mojej wersji dodatkiem jest czerwona papryka, ogórek i czosnek. Nic nie orzeźwia bardziej w upalny dzień niż talerz tej schłodzonej “pomidorówki”. Więcej moich przepisów na zupy znajdziecie klikając TUTAJ.
Gazpacho - hiszpański chłodnik pomidorowy - przepis
Gazpacho - hiszpański chłodnik pomidorowy idealny na ciepłe dni. Podstawę stanowią tutaj świeże, koniecznie dojrzałe pomidory oraz inne warzywne dodatki.
Składniki:
- pomidory 4-5
- papryka 1-2 większe
- ogórek 1
- czosnek 1-2 niewielkie ząbki
- szalotka 1
- ocet balsamiczny 1-2 łyżki
- cukier 1 szczypta
- sól, pieprz do smaku
Opcjonalnie:
- pieczywo do podania
Wykonanie
- Pomidory, paprykę i ogórka dokładnie myjemy i kroimy na niewielkie kawałki. Czosnek obieramy. W wyciskarce z manetką ustawioną w pozycji zamkniętej stopniowo umieszczamy najpierw pomidory, następnie paprykę i świeżego ogórka. Pod koniec dorzucamy czosnek i ewentualnie szalotkę. Jeżeli nie posiadamy wyciskarki wszystkie składniki bardzo dokładnie miksujemy przy pomocy blendera.
- Powstały, gęsty sok przelewamy do niewielkiego garnuszka. Dodajemy ocet, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. W razie potrzeby rozrzedzamy odrobiną zimnej wody. Dokładnie mieszamy i chłodzimy w lodowce przez min. godzinę. Podajemy z pokrojonymi w drobną kostkę pomidorami, ogórkiem lub serem feta.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: