Gładki dżem z truskawek, malin i borówek, czyli jeden przepis na aż 3 pyszne dżemy, które możecie zamknąć w słoiku by (jeśli doczekają) zajadać zimą. Dżemy te są idealnie gładkie i nie zawierają fragmentów owoców. Doskonałe dla dzieci! Naturalny przepis z tylko dwóch podstawowych składników, bez dodatku cukru żelującego ani innych wspomagaczy.
Gładki dżem z truskawek, malin i borówek
Naturalny przepis z tylko dwóch podstawowych składników, bez dodatku cukru żelującego ani innych wspomagaczy.
Składniki:
Dżem truskawkowy:
- truskawki 1 kg
- ok. 250-350g cukier
Dżem malinowy
- maliny 1 kg
- ok. 450g maliny są dosyć kwaśne, dlatego polecam spróbować dodać początkowo nieco mniej cukru, a następnie dosypać w razie potrzeby cukier
Dżem borókowy
- borówki 1 kg
- ok. 250-300g cukier
Dodatki do każdego:
- po 1-2 łyżki można zastąpić ekstraktem lub ziarenkami wanilii cukier z wanilią
- łyżeczka opcjonalnie sok z cytryny 1
- łyżeczki opcjonalnie skórka otarta z cytryny 1/2
Wykonanie
- Truskawki, maliny lub borówki dokładnie myjemy i umieszczamy (oddzielnie jeśli robimy dżem w więcej niż jednym smaku) w wyciskarce Hurom One Stop H-AI o drobnym sicie i manetce ustawionej w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok.
- Wyciśnięty sok przelewamy na patelnię lub do garnka. Dodajemy cukier i sok z cytryny oraz skórkę (jeśli używamy). Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy na wolnym ogniu przez około 2-3 godziny co jakiś czas mieszając, by dżem się nie przypalał. Gotowość dżemu sprawdzamy przy pomocy zmrożonego talerzyka. Kroplę dżemu umieszczamy na talerzyku i jeżeli po obróceniu go do pozycji pionowej dżem nie spływa - jest gotowy.
- Gotowy, gorący dżem przekładamy do słoików, szczelnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Dżemy możemy dla dodatkowej pewności pasteryzować, jednak nie jest to konieczne.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: