Uwaga, uwaga! Oto mój sprawdzony (idealny) przepis na pyszne gołąbki z młodej kapusty z sosem pomidorowym. Wbrew pozorom zrobicie je szybko, prosto i przyjemnie.
Przepis w formie filmu:
https://www.facebook.com/watch/?v=2067786910190348
Gołąbki z młodej kapusty z sosem pomidorowym
Składniki:
Gołąbki
- główki ok.. 6-8 pojedynczych, dużych liści młoda kapusta 1/2
- u mnie wieprzowe mięso mielone 600 g
- ryż 200 g
- duża lub 2 mniejsze cebula 1
- po ok. 1/2 łyżeczki sól pieprz
- litr bulion 1
Sos pomidorowy
- ząbki przeciśnięte przez praskę czosnek 1-2
- ok. 300ml passata pomidorowa
- szczypta cukier
- do smaku sól pieprz
Wykonanie
- Ryż ugotuj na półtwardo (przez około 6-8 minut), odcedź i przelej zimną wodą. Ryż dodaj do miski z mięsem. Dorzuć podsmażoną na łyżce oleju cebulę i dopraw intensywnie solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
- Z główki kapusty oderwij pojedyncze liście i dokładnie umyj. W większym garnku zagotuj osoloną wodę. Do wrzącej wkładaj po 3-4 liście, przykryj i gotuj ok. 5-7 minut (do czasu aż liście zmiękną). Liście wyjmij przy pomocy łyżki cedzakowej i osusz.
- Na środku każdego z liści ułóż po 2 łyżki farszu i zawiń.
- Na spodzie większego naczynia ułóż 3-4 liście kapusty a na nich zawinięte gołąbki. Wlej bulion, doprowadź do zagotowania i gotuj pod przykryciem przez około 50 minut.
- W międzyczasie przygotuj sos. Na łyżce oliwy podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj passatę pomidorową, cukier, sól i pieprz. Gotuj przez około 10 minut. Po tym czasie dodaj śmietanę, dokładnie wymieszaj i doprowadź do zagotowania.
- Gołąbki podawaj z przygotowanym sosem.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: