Grillowane szparagi z pomidorkami koktajlowymi. Szparagi królują już niemal wszędzie – na straganach, targach, w marketach. Jest to więc wręcz idealny czas, by korzystać z nich aż “do znudzenia”. Pamiętajmy, że sezon trwa niestety krótko. Zapewne już w lipcu chcąc nie chcąc będziemy musieli się z nimi pożegnać. Dzisiaj proponuję pyszne grillowane szparagi z pomidorkami koktajlowymi podane z szybką sałatką i sosem winegret. W trzech słowach: szybko, prosto i pysznie :) Więcej moich przepisów na szparagi znajdziecie klikając TUTAJ.
Grillowane szparagi z pomidorkami koktajlowymi - przepis
Grillowane szparagi z pomidorkami koktajlowymi, podane z szybką sałatką i sosem winegret to idealna propozycja na szybkie i pyszne wykorzystanie szparagów.
Składniki:
Szparagi:
- zielone szparagi 1 pęczek
- oliwa 1 łyżka
- pomidorki koktajlowe 1 garść
Sos winegret:
- szalotka 1 mała
- czosnek 1 ząbek
- ocet balsamiczny 1 łyżka
- musztarda 1 łyżeczka
- miód 1 łyżeczka
- oliwa 10 łyżek
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
- Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe łodygi i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 2-3 minuty. Gotowe odcedzamy i szybko umieszczamy w wodzie z lodem, by nie utraciły swojego koloru. Patelnię grillową lub grill natłuszczamy oliwą i solidnie rozgrzewamy. Układamy zblanszowane (osuszone) szparagi i grillujemy z każdej strony przez ok. 2-3 minuty. Minutę przed końcem na patelnie dorzucamy pomidorki.
- W międzyczasie wszystkie składniki na sos umieszczamy w blenderze i bardzo dokładnie miksujemy. Gotowym sosem polewamy szparagi kilka minut przed podaniem. Podajemy z dowolną, lekką sałatką.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: