Gulasz wieprzowy z cydrem, kaszą pęczak i sałatą z jajkiem i śmietaną to niezaprzeczalnie doskonałe trio obiadowe. Pyszne danie, które zasmakuje każdemu!
Jak przygotować idealny gulasz wieprzowy? W tym wpisie znajdziecie odpowiedź na to pytanie! Pyszny, z marchewką, papryką i pieczarkami. W mojej wersji bez dodatku śmietany, chociaż jeśli tylko macie taką ochotę, jak najbardziej możecie pokusić się o jej dodatek. U siebie podałem go z ugotowaną kaszą pęczak i klasyczną sałatą z jajkiem i śmietaną. Gulasz ten świetnie smakować będzie również z innym rodzajem kaszy, ale także ziemniakami czy makaronem. Wypróbujcie go koniecznie!
Gulasz wieprzowy z cydrem
Składniki:
Gulasz:
- szynka wieprzowa 1 kg
- cebula 2 mniejsze
- czosnek 3 ząbki
- marchewka 2 większe
- papryka u mnie 1/2 czerwonej, żółtej i zielonej 1,5
- pieczarki 250 g
- cydr 1 szklanka (250 ml)
- bulion 2-3 szklanki (500-750 ml)
- passata pomidorowa 120 g
- papryka słodka duża szczypta
- papryka ostra duża szczypta
- ziele angielskie kilka ziarenek
- liść laurowy 3-4 listki
- sól, pieprz
- oliwa
Do zagęszczenia:
- mąka pszenna 1 łyżeczka
- mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
- woda 1/3 szklanki
Dodatkowo: ugotowana kasza pęczak, sałata z jajkiem, rzodkiewką i śmietaną.
Wykonanie
- Mięso oczyść z niedoskonałości i pokrój w większą kostkę (ok. 2 cm). W większym garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy i dorzuć mięso. Obsmaż je dokładnie z każdej strony (do czasu odparowania wody). Do podsmażonego mięsa dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Podsmażaj przez kolejne 5 minut.
- Mięso przypraw dużą szczyptą soli, pieprzu, papryki słodkiej i ostrej. Wlej cydr i doprowadź do częściowego wyparowania. Dolej bulion, dodaj ziele angielskie i liście laurowe i pod przykryciem gotuj przez około 45 minut.
- Po tym czasie do mięsa dodaj pokrojone w plastry marchewki, w kostkę paprykę i w ćwiartki pieczarki. Dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj passatę pomidorową i gotuj do miękkości mięsa (ponad 60 minut) mieszając od czasu do czasu.
- Gdy mięso będzie miękkie w razie potrzeby ponownie dopraw gulasz solą i pieprzem. W miseczce wymieszaj dokładnie wodę i obie mąki. Wlej powstałą mieszankę do gulaszu i energicznie wymieszaj by nie powstały "kluski".
- Podawaj z wybranymi dodatkami.