Hiszpańska zupa pomidorowa. Pomidorową uwielbiam po każdą postacią. Dzisiaj mam dla Was propozycję z dosyć niecodziennymi dodatakami – z papryką i ziemniakami. Wbrew pozorom połączenie to jest absolutnie wspaniałe. Zupa jest jednocześnie lekka, aromatyczna i naprawdę sycąca. Świetnie rozgrzewa w chłodne dnia, ale z przyjemnością zajada się ją również w upał. Zupa ta jest niezwykle uniwerslana i nadaje się zarówno na szybki, niewymagający obiad jak również jako nieco bardziej wykwintne danie, szczególnie kiedy podamy ją udekorowaną na wierzchu garścią świeżych ziół, np. bazylii. Fantastyczny pomysł na stworzenie nieco innej wesji klasycznej zupy pomidorowej. Więcej moich przepisów na obiady znajdziecie TUTAJ.

Hiszpańska zupa pomidorowa
Znudziła Ci się już klasyczna zupa pomidorowa? Szukasz czegoś nowego? Hiszpańska zupa pomidorowa to idealna propozycja dla Ciebie. Przepis na Cookuj.pl!
Składniki:
- bulion 2 litry
- ziemniaki 6 sztuk
- cebula 3-4 (większe)
- papryka 1 (duża)
- czosnek 5-6 ząbków
- pomidory 2 puszki (po 400 g)
- passata pomidorowa 250 g
- papryka słodka 1 łyżka
- tymianek 1 szczypta
- papryka ostra 1 duża szyczypta
- sól, pieprz do smaku
- oliwa 2 łyżki
Wykonanie
- Obrane i umyte ziemniaki kroimy w ćwiartki a następnie w plasterki. Cebulę siekamy w kostkę, paprykę w paseczki, a czosnek przeciskamy przez praskę. Całość podsmażamy na łyżce oliwy przez około 10 minut. Przerzucamy zawartość patelni do garnka z ciepłym bulionem. Po około 3 minutach od zagotowania całości dodajemy pokrojone pomidory i dolewamy passatę. Całość doprawiamy papryką słodką, ostrą, tymiankiem, solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem, na wolnym ogniu około 30 minut. Po tym czasie zupę próbujemy, w razie potrzeby doprawiamy.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: