Idealny pieczony kurczak. Wystarczy kilka składników, by cieszyć się pysznym, soczystym i aromatycznym mięsem. Idealnie smakuje z dodatkiem kaszy bulgur z warzywami i świeżą sałatką. Więcej moich przepisów na obiady znajdziecie TUTAJ.
Idealny pieczony kurczak - przepis
Wypróbuj przepis na Idealny pieczony kurczak i zachwyć siebie oraz swoją rodzinę soczystym, aromatycznym mięsem z chrupiącą skórką. Zasmakuj z Cookuj.pl!
Składniki:
- kurczak ok. 1.5 kg
- szalotka 1
- pomarańcza 1/4 większej
- tymianek 1 niewielki pęczek świeżego
- tymianek 1 duża szczypta suszonego
- czosnek 2-3 ząbki
- masło 1/4 szklanki roztopionego
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- papryka 1-2
- marchewka 1
- cebula 1/2 większej
Wykonanie
- Kurczaka intensywnie oprószamy solą, pieprzem i suszonym tymiankiem zarówno w środku jak i na zewnątrz. Do środka wkładamy pomarańczę, szalotkę, czosnek i świeży tymianek. Nogi kurczaka krzyżujemy i wiążemy sznurkiem. Paprykę, marchewkę i cebulę kroimy w większą kostkę. Całość umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, kurczaka filetem do dołu. Mięso smarujemy połową roztopionego masła i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (z termoobiegiem).
- Pieczemy ok. 30 minut do zarumienienia. Po tym czasie warzywa wyjmujemy na talerz, kurczaka układamy filetem do góry i smarujemy pozostałą częścią masła. W zależności od wagi pieczemy przez kolejne 45-60 minut. 10 minut przed końcem pieczenia do naczynia ponownie dorzucamy warzywa, by się podgrzały. Kurczaka podajemy z warzywami, z smażonym ryżem lub kaszą i lekką sałatką.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: