Idealny torcik bezowy z truskawkami i malinami to moja propozycja na weekendowy deser, który pokochacie od pierwszego kęsa! Naprawdę obłęd, nie przesadzam!
Idealnie biała, chrupiąca na zewnątrz i jednocześnie jeszcze piankowa w środku beza, przełożona bitą śmietaną zmieszaną z odrobiną mascarpone i doskonałą (subtelnie kwaskową), błyskawiczną konfiturą z truskawek i malin, która doskonale komponuje się ze słodyczą bezy i śmietany. Deser, który sprawi, że z każdą łyżeczką będziecie mieli jeszcze większą ochotę na więcej! :)
Idealny torcik bezowy z truskawkami i malinami
Idealny torcik bezowy z truskawkami i malinami z pewnością kulinarnie podbije serce każdego łasucha! Perfekcyjne blaty bezowe, bita śmietana i błyskawiczna konfitura z truskawek i malin. Pycha!
Składniki:
Idealne blaty bezowe:
- sztuk białka 10
- i 1/4 szklanki najlepszy będzie drobny cukier do wypieków cukier 2
- łyżeczki biały ocet 2
- pełna łyżka z okopką mąka ziemniaczana 1
- szczypta sól
Błyskawiczna owocowa konfitura:
- truskawki 400 g
- maliny 200 g
- łyżki cukier 3-4
Dodatkowo:
- bita śmietana 500 g
- opcjonalnie mascaropne 100 g
- łyżki cukier puder 1-2
Wykonanie
- Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, a następnie stopniowo (po łyżce) cały czas ubijając dodajemy cukier. Po dodaniu całego cukru, białka ubijamy jeszcze przez około 5 minut do czasu aż cukier zupełnie się rozpuści. Wówczas dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną. Ponownie krótko lecz intensywnie miksujemy składniki z białkami do dokładnego połączenia. Gotowa masa bezowa powinna być idealnie sztywna i błyszcząca.
- Na trzech blachach piekarnikowych wyłożonych papierem do pieczenia, przy pomocy tortownicy lub talerza o średnicy ok. 22cm odrysowujemy okręgi. W przygotowanych polach rozprowadzamy przy pomocy szpatułki (podzielone na trzy części) białka tworząc fantazyjną strukturę.
- Pieczemy (suszymy) w piekarniku nagrzanym do 80 stopni Celsjusza (z termoobiegiem) przez około 2,5-3 godziny. Wysuszone bezy pozostawiamy w podchylonym piekarniku do całkowitego wystudzenia.
- W garnku lub na patelni umieszaczamy owoce wraz z cukrem i gotujemy je stale mieszając przez około 10 minut, do czasu aż nadmiar płynu odparuje, a konfitura zgęstnieje. Gotową odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
- Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, pod koniec dodając mascarpone.
- Torcik układamy warstwowo, zaczynając od blatu bezowego, następnie rozprowadzając 1/2 bitej śmietany z mascarpone i 1/2 konfitury owocowej. Czynności powtarzamy, zwieńczając całość trzecim blatem bezowym, który opcjonalnie przyozdobić możemy dodatkowo świeżą miętą.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: