Jajka z ziołowym majonezem. Dzisiaj mam dla Was kolejną dawkę wielkanocnych przepisów. Następny, genialny w swej prostocie przepis na jajka. Tym razem z domowym, ziołowym majonezem. Więcej moich przepisów na Wielkanoc znajdziecie TUTAJ.
Jajka z ziołowym majonezem
Jajka z ziołowym majonezem to moja propozycja na klasyczną wielkanocną potrawę podaną w wersji fusion tylko za sprawą jednego składnika majonezu. Pyszne!
Składniki:
- jajka 4
Ziołowy majonez:
- jajko 1
- sok z cytryny 1 łyżeczka
- musztarda 1 łyżeczka
- olej 1/2 szklanki
- sól, pieprz do smaku
- koperek 1 mały pęczek
- szczypiorek 1 mały pęczek
Wykonanie
- Jajka gotujemy na półtwardo (ok. 4,5-5 min) w osolonej wodzie. Po wystudzeniu obieramy i przekrawamy na pół.
- Jajko wbijamy do słoiczka, dodajemy sok z cytryny, musztardę, szczyptę soli i pieprzu. Dolewamy olej i przy pomocy blendera dokładnie miksujemy od dołu do góry. Do gotowego majonezu dodajemy zioła i jeszcze raz dokładnie blendujemy.
- Gotowym majonezem polewamy jajka tuż przed podaniem.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: