Jak zrobić ciasto na pizzę? W tym wpisie znajdziecie odpowiedź na to pytanie! Wielokrotnie na blogu pojawiły się już różnorodne kombinacje domowej pizzy. Do tej pory jednak przepis na ciasto na pizzę nie pojawił się w jednym miejscu. Nie jest to oryginalny, włoski przepis, ale zapewniam, że jest doskonały i z pewnością do niego wrócicie!
Ciasto na pizzę – przepis:
Ilość: 2 pizze
Składniki:
Wykonanie:
W misce dokładnie mieszamy ze sobą ciepłą wodę, cukier, oliwę i drożdże instant. Dodajemy starty parmezan, przesianą mąkę oraz sól. Wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. Gotowe dzielimy na 2 części. Ponownie delikatnie wyrabiamy i rozwałkowujemy formując dwukrotnie okrągły kształt o wielkości naszej blachy piekarnikowej. Pozostawiamy na 5-10 minut. Smarujemy sosem pomidorowym i dodajemy ulubione dodatkami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do możliwie największej temperatury naszego piekarnika (ok. 250 stopni C) przez około 10 minut.
Wskazówki, by ciasto wyszło idealnie:
- Pamiętaj, że ciasto na pizzę jest ciastem drożdżowym, które lubi ciepło, dlatego przed przygotowaniem ogrzej wszystkie składniki do temperatury pokojowej.
- Ten przepis jest przepisem, który nie wymaga wyrastania. Proponuję jednak pozostawić ciasto na kilka – kilkanaście minut już uformowane, by nieznacznie się podniosło.
- Ciasto na pizzę lubi długie wyrabianie. Gotowe powinno być elastyczne jak plastelina i przywierające do rąk.