Kanapka z fetą i awokado jest idealną, wegetariańską propozycją na super szybkie i proste śniadanie lub kolację. Awokado doskonale komponuje się z fetą oraz prostym, jogurtowym sosem tworząc fenomenalnie smakowo danie. Awokado świetnie sprawdza się zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko, np. w formie czekoladowego musu. W formie tych Kanapek stanowi pyszną i pożywną propozycję, którą możecie zabrać ze sobą również do lunchbox’a. Więcej moich przepisów na śniadania znajdziecie klikając TUTAJ.
Kanapka z fetą i awokado
Kanapka z fetą i awokado - sięgnij po ten pyszny przepis ze strony Cookuj.pl i odmień swoje klasyczne śniadanie. Skusisz się? Nie daj się prosić!
Składniki:
- ulubione pieczywo 2 kromki
- rukola 1 garść
- majonez 1 łyżka
- awokado (dojrzałe) 1/2
- ogórek kilka plasterków
- ser feta 70 g
Sos:
- śmietana 18% 3 łyżki
- majonez 1 łyżeczka
- zmielony twaróg 1 łyżka
- natka pietruszki (posiekana) 1 łyżeczka
- szczypiorek (posiekany) 1 łyżeczka
Wykonanie
- Śmietanę, majonez i twaróg dokładnie łączymy w miseczce, dodajemy pokrojoną świeżą natkę i szczypiorek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Pieczywo delikatnie zarumieniamy w tosterze lub na suchej patelni. Smarujemy cienko majonezem, posypujemy rukolą. Na sałacie układamy pokrojone w plastry awokado na przemian z ogórkiem. Posypujemy serem feta. Polewamy sosem. Przykrywamy.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: