Kanapki z jabłkiem, boczkiem i wędzoną goudą. Fantastyczne połączenie idealnie przypieczonego pieczywa, rukolowo-tymiankowego majonezu, chrupiącego boczku, jabłek, wędzonej goudy i karmelizowanej cebulki. Z pozoru niekoniecznie pasujące do siebie składniki, razem smakują obłędnie! W wersji wegetariańskiej swobodnie możecie pomiąć boczek.
Kanapki z jabłkiem, boczkiem i wędzoną goudą - przepis
Kanapki z jabłkiem, boczkiem i wędzoną goudą. Z pozoru niekoniecznie pasujące do siebie składniki, razem smakują obłędnie! Pychota!
Składniki:
- ulubione pieczywo 2 kromki
Zielony majonez:
- majonez 3 łyżki
- rukola 1 mała garść
- tymianek świeży 1 łyżeczka
Dodatkowo:
Karmelozowana cebulka:
- cebula czerwona 1
- ocet winny 1 łyżeczka
- cukier większa szczypta
- sól, pieprz do smaku
- boczek 3-4 plasterki
- rukola 2 garści
- jabłko 1
- gouda wędzona kilka plasterków
Wykonanie
- Pieczywo opiekamy w tosterze lub na suchej patelni.W naczyniu blendera umieszczamy majonez, rukolę i świeży tymianek. Dokładnie miksujemy.Czerwoną cebulkę kroimy w plasterki i podsmażamy na łyżce masła. Dodajemy cukier, ocet balsamiczny i smażymy razem przez 7 minut. W tym czasie na osobnej patelni podsmażamy również boczek (jeśli używamy).Kanapki smarujemy majonezem, układamy rukolę, boczek, pokrojone w plasterki jabłko, wędzoną goudę i karmelizowaną cebulkę.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: