Kanapki z wędzonym łososiem i winogronami to pyszny i banalnie prosty w wykonaniu pomysł na śniadanie lub kolację, który kiedyś już pojawił się na blogu, ale zdecydowanie potrzebował odświeżenia. Chrupiące, dobrze przypieczone pieczywo, aromatyczna rukola, wędzony łosoś, ser brie i czerwone winogrona – wszystko podane w towarzystwie prostego sosu tzatziki. Świetnie komponujące się wspólnie składniki, które sprawią, że ze smakiem rozpoczniesz lub zakończysz swój dzień! :)
Kanapki z wędzonym łososiem i winogronami - przepis
Kanapki z wędzonym łososiem i winogronami to pyszny pomysł na śniadanie lub kolację. Wypróbuj go i ze smakiem rozpocznij lub zakończ swój dzień!
Składniki:
- ulubione pieczywo 2 kromki
- rukola 2 garści
- łosoś wędzony 100 g
- ser brie 60 g
- winogrona czerwone kilka
- koperek posiekany, opcjonalnie 1/4 pęczka
Prosty sos tzatziki:
- jogurt naturalny 3-4 łyżek
- ogórek 1/4 większego
- czosnek 1 ząbek
- mięta posiekana 1 łyżeczka
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
- Pieczywo opiekamy w tosterze lub na suchej, grillowej patelni z obu stron. Układamy rukolę, wędzonego łososia, pokrojony w plasterki ser brie i winogrona. Posypujemy posiekanym koperkiem (opcjonalnie).Jogurt naturalny umieszczamy w niewielkiej miseczce. Ogórek myjemy i ścieramy na tarce o grubszych oczkach. Odsączamy z nadmiaru wody i dodajemy do jogurtu. Dodajemy również przeciśnięte ząbki czosnku i posiekaną miętę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym sosem polewamy kanapki.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: