Kanapki ze szparagami, jajkiem i sosem holenderskim. Szparagi – nie wiem jak Wy, ale ja czekam na nie cały rok. Kiedy już tylko pojawiają się na rynku kupuję je za każdym razem, gdy tylko je widzę. Dzisiaj mam dla Was jakże wiosenną i pyszną propozycję na nieco inne kanapki. Z dodatkiem sadzonego jajka, rzodkiewki i sosu holenderskiego.
Więcej moich przepisów na kanapki znajdziecie TUTAJ.
Kanapki ze szparagami, jajkiem i sosem holenderskim - przepis
Kanapki ze szparagami, jajkiem i sosem holenderskim to pyszna wiosenna propozycja na ciekawe kanapki z wykorzystaniem sezonowych warzyw i dodatków.
Składniki:
Sos holenderski:
- żółtka 2
- ocet balsamiczny 1 łyżeczka
- masło 50 g
- sól, pieprz do smaku
Kanapki:
- ulubione pieczywo 2 bułki
- majonez 1 łyżeczka
- botwinka kilka listków
- sałata rzymska kilka listków
- zielone szparagi 1/2 pęczka
- jajka 2
- rzodkiewki 2-3
- posiekanego koperek 1 łyżeczka
Wykonanie
- Szparagi myjemy, pozbawiamy zdrewniałych końcówek i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 4-5 minut. Ugotowane na chwilę umieszczamy w bardzo zimnej wodzie, by nie utraciły swojego koloru.
- W czasie, gdy szparagi się gotują żółtka mieszamy w misce z octem, solą i pieprzem. Ubijamy na parze, aż stanie się puszysta i nieco zgęstnieje. Do ubitych żółtek bardzo powoli dolewamy roztopione, gorące masło cały czas dokładnie ubijając. Gotowy sos na chwilę odstawiamy.
- Pieczywo przekrawamy na pół i krótko opiekamy. Cienko smarujemy majonezem, układamy liście botwiny i sałaty rzymskiej. Szparagi kroimy na 2 części i układamy na sałacie. Jajka smażymy na rozgrzanym maśle z olejem i układamy na szparagach. Rzodkiewki kroimy w plasterki i rozkładamy na wierzchu. Całość zwieńczamy sosem holenderskim i dekorujemy świeżym koperkiem.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: