Kasza bulgur z warzywami i jajkiem sadzonym. Według mojego kalendarza mamy aktualnie pełnię lata, chociaż ostatnie dni u mnie jakoś takie bardziej jesiennie. Nie zmienia to jednak faktu, że wręcz otaczają nas pyszne, dojrzałe i dorodne warzywa. Dzisiaj chciałbym podzielić się z Wami przepisem na bardzo prostą kaszę bulgur z wielką ilością warzyw i jajkiem sadzonym. Jest tak uniwersalna, że może służyć zarówno jako śniadanie, kolacja, obiad, czy dodatek do niego – zawsze smakuje świetnie, a zrobicie ją w kilkanaście minut.
Kasza bulgur z warzywami i jajkiem - przepis
Kasza bulgur z warzywami i jajkiem sadzonym. Może służyć jako śniadanie, kolacja lub obiad - zawsze smakuje świetnie, a zrobicie ją w kilkanaście minut.
Składniki:
- kasza bulgur 1/2 szklanki
- bulion 1 szklanka
- czerwona papryka 1
- fasolka szparagowa 1 garść
- cukinia 1 niewielka
- pomidory koktajlowe 1 garść
- cebula czerwona 1/2
- jajko 1
- papryka ostra szczypta
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
- Kaszę bulgur płuczemy, przesypujemy do garnka, zalewamy gorącą wodą lub bulionem i gotujemy pod przykryciem przez około 7 minut. W międzyczasie fasolkę gotujemy w małym garnuszku, w osolonej wodzie przez 2-3 minuty. Gotową odcedzamy.
- Większą patelnie intensywnie rozgrzewamy z łyżką oliwy. Paprykę i cukinię kroimy w kostkę, fasolkę przekrawamy na 2 lub 3 części, cebulę szatkujemy. Wszystkie warzywa podsmażamy na dużym ogniu aż zmiękną. Gotowe warzywa przekładamy do kaszy.
- Na patelni rozbijamy jajko i smażymy przez około 3-4 minuty. Gotowe podajemy z kaszą i warzywami.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: