Klopsiki z parmezanem w sosie pomidorowym to fantastyczny pomysł na obiad, który jesteście w stanie przygotować w kilkadziesiąt minut. Pyszne mięsne klopsiki lub nazywając inaczej pulpety, podane w kremowym pomidorowym sosie. Przepis na klopsiki z parmezanem w sosie pomidorowymi znalazłem niegdyś u Nigelli Lawson. Nie byłbym jednak sobą, gdybym nie dokonał w nim swojej, autorskiej modyfikacji. W przepisie wykorzystać możecie dowolny rodzaj mięsa, według mnie najlepiej sprawdza się tutaj mieszanka mięsa wołowego i wieprzowego. Z powodzeniem użyć możecie również mięsa z indyka, czy innego drobiu. Całe danie możecie podać bez jakichkolwiek dodatków lub w wersji z makaronem, kaszą gryczną czy (nieco innowacyjnie) z kluskami śląskimi lub kopytkami. W każdej wersji danie to smakuje wyśmienicie i wszyscy smakosze z pewnością będą zadowoleni :) Jeszcze więcej moich najlepszych przepisów na obiady znajdziecie w zakładce “Przepisy”.
Klopsiki z parmezanem w sosie pomidorowym
Szukasz prostego i ciekawego pomysłu na obiad dla całej rodziny? Wypróbuj przepis na klopsiki z parmezanem w sosie pomidorowym i zaskocz swoich bliskich!
Składniki:
- mięso mielone wołowe 250 g
- mięso mielone wieprzowe 250 g
- jajko 1
- oregano 1 duża szczypta
- parmezan (tarty) 3 łyżki
- czosnek 3 ząbki
- sól, pieprz do smaku
Sos pomidorowy
- passata pomidorowa 700 g
- cebula (większa) 1
- czosnek 1 ząbek
- woda 1,5 szklanki
- mleko 100 ml
- śmietana 30% 100 ml
- śmietana 18% 2 łyżki
- oregano szczypta
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
- Do miski przełożyć zmielone mięso. Dodać jajko, przeciśnięty ząbek czosnku, starty parmezan, bułkę tartą. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Dokładnie wymieszać (najlepiej ręcznie) wszystkie składniki. Mięso podzielić na około 12 części i formować kulki. Obsmażyć krótko z każdej strony na łyżce oliwy. Odłożyć.
- W garnku na łyżce masła i oliwy podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i oregano. Następnie dodaj passatę pomidorową, dolej wodę i doprowadź do zagotowania. Dopraw cukrem, solą i pieprzem. Dodaj mleko, śmietankę słodką i kwaśną (ówcześnie zahartowaną gorącym sosem). Zmiksuj. Gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut. Następnie jeszcze raz spróbuj sosu, w razie potrzeby dopraw, dorzuć podsmażone pulpeciki i gotuj jeszcze około 20 minut. Świetnie smakują z kaszą gryczaną
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: