Knedle ze śliwkami – niezwykle proste i niezwykle pyszne danie, które w kuchni polskiej zakorzeniło się już przed laty. Doskonały pomysł na obiad!
Nie wiem jak Wy, ale ja przyznaje się zupełnie bez bicia, że knedle to coś, co po prostu uwielbiam! Doskonałe w każdej wersji: na słono (z pieczarkami, boczkiem, ziołami czy mięsem) czy na słodko (ze śliwkami, brzoskwiniami, morelami czy truskawkami). Dzisiaj mam dla Was mój ulubiony, wielokrotnie sprawdzony przepis na knedle ze śliwkami. Idealnie miękkie ciasto przygotowane na bazie ugotowanych ziemniaków wypełnione soczystą śliwką. Całość podałem dodatkowo w zdecydowanie rozpustnym (ale jak obłędnym) towarzystwie roztopionego masła z bułką tartą i solidną szczyptą cynamonu oraz kwaśną śmietaną wymieszaną z miodem. Te knedle ze śliwkami najlepiej określić jednym słowem – fenomenalne! Musicie koniecznie ich spróbować. Poza śliwkowym sezonem z powodzeniem śliwki świeże możecie zastąpić mrożonymi lub zmienić je na zupełnie inne owoce :)
Knedle ze śliwkami
Składniki:
Knedle:
- ziemniaki 1 kg
- sztuki jajka 2
- szklanki ok. 280-300g mąka pszenna 2 - 2 ¼
- łyżki cukier puder 1-2
- ok. 400g* śliwki
- mała szczypta sól
- do posypania owoców przed oblepieniem ciastem cukier
* Poza sezonem śliwki można zastąpić dowolnymi innymi owocami. Świetnie będą komponować się również przykładowo z truskawkami, brzoskwiniami czy morelami.
Do podania: kwaśna śmietana z miodem lub cukrem, masło roztopione w garnuszku z bułką tartą i szczyptą cynamonu...
Wykonanie
- Ziemniaki gotujemy do miękkości, a następnie odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia.
- Zimne ziemniaki przeciskamy do miski przez praskę. Dodajemy jajka, cukier puder, sól i przesianą mąkę. Wyrabiamy gładkie ciasto w razie konieczności podsypując dodatkowo nieco mąką.
- Śliwki (lub inne owoce) przekrawamy i pozbawiamy pestki (pozostawiając przy tym owoc w całości).
- Z ziemniaczanego ciasta formujemy kulki i rozpłaszczamy dłonią. Na środku układamy śliwkę, posypujemy ją niewielką szczyptą cukru i dokładnie oblepiamy owoc, zważając na ścisłe połączenie krawędzi.
- Gotowe knedle (w zależności od wielkości) gotujemy przez kilka minut od czasu ich wypłynięcia.
- Podajemy z dowolnymi dodatkami, ja preferuję zrumienione masło z bułką tartą i cynamonem + kwaśną śmietanę zmieszaną z cukrem lub miodem :)
Więcej przepisów na dania ze śliwkami znajdziecie pod tym linkiem.