Święta to wspaniały czas, jak żaden inny, kiedy to wielogodzinne spędzanie czasu w kuchni nikogo nie męczy, nie nuży, nie trudzi, a wręcz przeciwnie, wprawia w ten magiczny świąteczny nastrój i obdarza ogromną dawką radości. Bo przecież kiedy kulinarne wyczyny mogą być przyjemniejsze niż wtedy, gdy w tle pogrywa doskonale wyselekcjonowana świąteczna składanka, za oknem miło prószy biały puch, a w planach ma się już tylko ubieranie choinki i piękne udekorowanie całego mieszkania. Dla mnie osobiście strona kulinarna Świąt jest właśnie tą, która ze Świętami kojarzy mi się zdecydowanie najbardziej – ten smak wigilijnych potraw czy świeżo upieczonych ciast, nad którymi spędziliśmy aż tyle czasu by wyszły idealnie, ale także ten unoszący się dookoła wspaniały aromat przypraw korzennych i pomarańczy, który jest wręcz niepodrabialny. Wśród moich świątecznych wypieków pojawiają się m.in. pierniki, serniki i koniecznie makowiec – bez niego święta zdecydowanie nie mogą się odbyć. W tym roku postawiłem przygotować go nieco inaczej i postawić na naprawdę pyszne i niebanalne połączenie – korzennego ciasta i rolady makowej – być może brzmi dosyć niekonwencjonalnie, ale mogę obiecać, że smakuje wspaniale! Zapewniam, że rolada ta przypadnie do gustu każdemu bez wyjątku, również osobom, które cierpią na różnego rodzaju nietolerancje, np. nietolerancję laktozy. Wszystko za sprawą wykorzystania w przepisie nowości, która pojawiła się na sklepowych półkach w ostatnich dniach – Kasi 100% roślinnej bez laktozy, dla osób u których występuje nietolerancja, ale także dla wegan i wegetarian. Nie zawiera ona tłuszczów odzwierzęcych i pozwala cieszyć się deserem bez względu na wyrzeczenia żywieniowe, by w tych świątecznych dniach móc ubiec bliskim radość – wszystkim, bez wyjątku!
Korzenna rolada z domową masą makową
Składniki:
Ciasto:
- mąka pszenna 320 g
- większe lub 2 mniejsze i 1 żółtko jajka 2
- łyżki śmietana 18% 1-2
- łyżki cukier 4
- łyżki przyprawa do piernika 3
- i 1/4 łyżeczki 3 łyżki 1
- kostka do pieczenia Kasia 100% roślinna bez laktozy 75 g
- ok. 125g miód
Domowa masa makowa:
- mak suchy polecam mielony 300 g
- szklanki cukier ¾
- szklanki rodzynki ¾
- szklanki skórka pomarańczowa ½
- łyżki miód 2-3
- ok. 50g kostka do pieczenia Kasia 100% roślinna bez laktozy
- kilka kropel ekstrakt migdałowy
- ubite białka 3,
Polewa czekoladowa:
- czekolada gorzka 70 g
- czekolada mleczna 70 g
- śmietana 18% 140 g
Wykonanie
- Miód, cukier, przyprawę do piernika i kostkę do pieczenia Kasia 100% roślinna bez laktozy rozpuszczamy w misce lub niewielkim garnuszku.
- Do ostudzonej masy dodajemy jajka, śmietanę, sodę i mąkę. Wszystkie składniki mieszamy. Krótko chłodzimy i wyrabiamy gładkie ciasto. Chłodzimy w zamrażarce przez 10 minut.
- W tym czasie do ugotowanego lub sparzonego maku (w mleku lub wodzie) dodajemy rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową, cukier, miód i rozpuszczoną kostkę do pieczenia Kasia 100% roślinna bez laktozy. Mieszamy. Dodajemy ubite białka i wszystkie składniki dokładnie łączymy.
- Na wysypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o szerokości równej długości naszej formy. Rozsmarowujemy dokładnie masę makową i zawijamy wzdłuż krótszego boku. Ciasto umieszczamy w wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni przez około 45 minut.
- W tym czasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę wraz z śmietaną 18%. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia i połączenia.
- Gotową polewą polewamy ciasto po całkowitym ostudzeniu.