Kotleciki mielone z fetą i ziemniaczanymi talarkami. Dzisiaj mam coś dla wszystkich mięsożerców. Danie raczej z kuchni polskiej, jednak w wersji nieco bardziej fusion. Pyszne, soczyste i bardzo aromatyczne kotleciki mielone z fetą, podane z pieczonymi talarkami ziemniaczanymi i szybką sałatką – idealna propozycja na szybki, prosty obiad. Więcej moich przepisów na obiady znajdziecie TUTAJ.
Kotleciki mielone z fetą i ziemniaczanymi talarkami - przepis
Kotleciki mielone z fetą i ziemniaczanymi talarkami. Pyszne, soczyste i bardzo aromatyczne mięso, podane z pieczonymi ziemniakami i szybką sałatką.
Składniki:
Kotlety:
- mięso mielone wieprzowe 250 g
- mięso mielone wołowe 250 g
- bułka 1 mała
- mleko do namoczenia
- jajka 1
- szalotka 2-3
- ząbki czosnek 2-3
- natka pietruszki 1 mały pęczek
- papryka słodka duża szczypta
- papryka ostra duża szczypta
- oregano duża szczypta
- kumin szczypta
- cynamon 1/4 łyżeczki
- ser feta 150 g
- bułka tarta
- sól, pieprz do smaku
Pieczone talarki:
- ziemniaki 700 g
- czosnek 3-4 ząbki
- rozmaryn świeży kilka gałązek
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
- Talarki: Ziemniaki obieramy (lub dokładnie myjemy) i kroimy w kilkumilimetrowe plasterki. Przekładamy do garnka, doprowadzamy do zagotowania i gotujemy przez 4-5 minut (powinny być w połowie ugotowane), odcedzamy i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Dodajemy rozgniecione ząbki czosnku, gałązki rozmarynu, doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy dobrą oliwą, mieszamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni do zarumienienia.
- Kotleciki: Bułkę namaczamy w miseczce z mlekiem. Na oliwie podsmażamy pokrojone w drobną kostkę szalotki i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Mięso mielimy, przekładamy do miski. Dodajemy jajko, odciśniętą bułkę, szalotki z czosnkiem, drobno posiekaną pietruszkę, fetę i wszystkie przyprawy. Pamiętajmy, by nie przesadzić z solą, gdyż feta jest dosyć słona. Mięso dokładnie wyrabiamy do czasu, aż uzyskamy jednolitą masę. Formujemy okrągłe, niewielkie kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: