Kotlety jaglano-jajeczne, czyli moim zdaniem naprawdę ciekawe i warte wypróbowania danie w pełni wegetariańskie. Doskonale smakują w połaczeniu z pieczonymi ziemniakami i prostą sałatką ze śmietaną. Rewelacja!
Kotlety jaglano-jajeczne
Kotlety jaglano-jajeczne, czyli moim zdaniem naprawdę ciekawe i warte wypróbowania danie w pełni wegetariańskie. Doskonale smakują w połaczeniu z pieczonymi ziemniakami i prostą sałatką ze śmietaną. Rewelacja!
Składniki:
- ok. 1 szklanki ugotowanej 1/3 szklanki przed ugotowaniem kasza jaglana
- sztuk jajka 6
- ok. 200g startego ser żółty
- cebula 1
- duży pęczek posiekany szczypiorek 1
- pęczek posiekany koperek 1
- szczypta papryka ostra
- szczypta papryka słodka
- szczypta czosnek w proszku
- sól pieprz
Panierka:
- bułka tarta
- do smażenia u mnie olej z masłem tłuszcz
Wykonanie
- 5 jajek gotujemy na twardo. Kaszę jaglaną bardzo dokładnie płuczemy, do momentu aż woda, w której ją płuczemy stanie się całkiem przezroczysta. Gotujemy ją ze szklanką wody lub mleka (polecam tę drugą opcję) do czasu aż wchłonie cały płyn (ok. 15-20 minut).
- Cebulkę dokładnie siekamy i podsmażamy na łyżce masła. Przekładamy do miski. Dodajemy jedno pozostałe surowe jajko, starte ugotowane jajka, ser, kaszę jaglaną, posiekane zioła, paprykę słodką, ostrą, czosnek w proszku, solidną szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie wyrabiamy masę, podobnie jak w przypadku klasycznych kotletów mielonych.
- Formujemy niewielkie kotleciki, panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu (u mnie olej + masło) do zarumienienia z każdej strony.
- Podajemy z pieczonymi ziemniakami i prostą sałatką.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: