Kotlety mielone z młodymi ziemniakami – doskonały obiad klasycznej kuchni polskiej.
Kotlety mielone z młodymi ziemniakami i buraczkami
Składniki:
Kotlety mielone
- mięso mielone wieprzowe 250 g
- mięso mielone wołowe 250 g
- bułka 1
- do namoczenia mleko
- jajko 1
- większa cebula 1
- ząbki czosnek 2
- mały pęczek szczypiorek 1
- do obtoczenia bułka tarta
- oliwa
- sól pieprz
Dodatkowo:
- młode ziemniaki 500 g
- kostki masło 1/2
- niewielkiego pęczku koperek 1/2
- sól
Wykonanie
- Bułkę namocz w miseczce z mlekiem. Na oleju lub oliwie podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przeciśnięte ząbki czosnku. Mięso zmiel i przełóż do miski. Dodaj jajko, odciśniętą bułkę, cebulę z czosnkiem, drobno posiekany szczypior. Dopraw intensywnie solą i pieprzem. Mięso dokładnie wyrób. Uformuj okrągłe kotleciki i obtocz w bułce tarte.j Smaż na rozgrzanym oleju.
- W międzyczasie ziemniaki dokładnie wyszoruj. Ugotuj w mundurkach. Na patelni rozpuść masło, dodaj posiekany koperek i posól. Masłem polej dokładnie ziemniaki przed podaniem.
- Całość podaj z lekką sałatką lub surówką (przepis na tę ze zdjęcia już niebawem).
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: