Kruche babeczki z domowym budyniem i truskawkami są jednym moich najbardziej ulubionych deserów! Idealnie kruche, maślane ciasto wypełnione domowym budyniem i świeżymi truskawkami jest połączeniem, obok którego nie można przejść obojętnie. Z podanego przepisu wychodzi około 16 pysznych babeczek. Te kruche babeczki z domowym budyniem i truskawkami możecie podać z dowolnymi owocami – świetnie sprawdzą się tutaj również borówki, maliny, winogrona czy brzoskwinie. Ostatecznie możecie skorzystać również z gotowego budyniu z proszku, jednak zapewniam Was, że ten domowy, przyrządzony na żółtkach smakuje o niebo lepiej od sklepowej wersji. Co ciekawe, przygotowanie domowego budyniu jest bardzo proste i naprawdę szybkie. Najważniejszą rzeczą przy jego przygotowaniu, o której musicie pamiętać jest bardzo częste, niemal stałe mieszanie. Jest to konieczne by budyń wyszedł jednolity i nie zrobiły się w nim grudki. Jeśli macie ochotę, dodatkowo babeczki możecie udekorować bitą śmietaną, ale zupełnie nie jest to konieczne. Doskonały deser, który zachwyci wszystkich wielbicieli słodkości.
Zobacz również wykonanie tego przepisu w formie wideo:
https://www.facebook.com/udanegotowanie/videos/1350059468446093/
Kruche babeczki z domowym budyniem i truskawkami
Składniki:
Kruche ciasto:
- mąka pszenna 200 g
- masło 100 g
- żółtko 1
- cukier puder 3 łyżki
- sok z cytryny 1 łyżka
Domowy budyń:
- żółtka 4
- mąka ziemniaczana 40 g
- cukier 70 g
- mleko 500 ml
Dodatkowo:
- truskawki 200 g*
Truskawki możecie zamienić na dowolne inne owoce np. borówki, maliny, winogrona lub brzoskwinie.
Wykonanie
- Babeczki zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Mąkę z masłem siekamy, dodajemy cukier, żółtka i sok z cytryny. Wszystko razem łączymy i zagniatamy gładkie ciasto. Gotowe formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 10 minut (opcjonalnie).Po schłodzeniu ciasta wyklejamy nim nasze foremki na babeczki. Ich dno nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 10 minut (do zarumienienia)W miseczce dokładnie mieszamy ze sobą żółtka, mąkę ziemniaczaną i cukier. Zawartość miseczki dodajemy do mleka i podgrzewamy je na niewielkim ogniu, cały czas mieszając, aż do zagęszczenia i zagotowania budyniu. Gotowy budyń zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostudzenia.Z babeczek ściągamy metalowe foremki. Przy pomocy rękawa cukierniczego wypełniamy je budyniem i dekorujemy pokrojonymi na mniejsze kawałki truskawkami.