Kruche tartaletki z makiem – pierwsza z moich tegorocznych propozycji doskonałych na zbliżające się Święta!
Idealnie kruche ciasto, własnoręcznie przygotowana masa makowa i puszczona pełna wodza fantazji w kwestii dekoracji zwieńczających te babeczki to wszystko z czego składa się ten jakże smaczny i ciekawy deser. Świetna alternatywa dla klasycznie podanego makowca na kruchym, którego przecież nie może zabraknąć na świątecznym stole. Wypróbujcie je koniecznie i zaskoczcie swoich bliskich czymś małym, ale jakże uroczym ☺
W tym przepisie przyda Ci się:
Kruche tartaletki z makiem
Kruche tartaletki z makiem - pierwszy spośród świątecznych przepisów, które pojawią się w tym roku na blogu. Doskonałe połączenie obok którego po prostu nie można przejść obojętnie! :)
Składniki:
Kruche ciasto:
- mąka pszenna 200 g
- masło 100 g
- żółtka 1
- łyżki cukier puder 3
- łyżeczka sok z cytryny 1
Masa makowa
- polecam mielony Mak suchy 500 g
- szklanki cukier 3/4
- szklanki rodzynki 3/4
- szklanki skórka z pomarańczy 1/2
- masło 50 g
- kilka kropel aromat migdałowy
Wykonanie
- Tartaletki zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Mąkę z masłem siekamy, dodajemy cukier, żółtka i sok z cytryny. Wszystko razem łączymy i zagniatamy gładkie ciasto. Gotowe formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 10 minut (opcjonalnie).
- Po schłodzeniu mały kawałek ciasta odrywamy, rozwałkowujemy i wycinamy niewielkie kółka, gwiazdki lub choinki. Pozostałą częścią ciasta wyklejamy foremki na babeczki. Ich dno delikatnie nakłuwamy widelcem.
- Mielony mak zalewamy gorącą wodą i odstawiamy. Ostudzony i odciśnięty mieszamy z pozostałymi składnikami masy makowej.
- Babeczki wypełniamy makowym farszem i dekorujemy dowolnie wyciętymi kształtami z ciasta.
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 10 minut (do zarumienienia).
- Przed podaniem babeczki możemy pospać dodatkowo cukrem pudrem.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: