Kruche ciasteczka przekładane dżemem to absolutny must have każdych Świąt w moim domu. Idealnie kruche doskonale komponują się z domowym dżemem truskawkowym, malinowym lub śliwkowym.
W tym przepisie przyda Ci się:
Kruche ciasteczka przekładane dżemem
Składniki:
- masło 100 g
- mąka pszenna 200 g
- sztuka żółtka 1
- łyżki cukier puder 3
- łyżki cukier z wanilią 2
- łyżka sok z cytryny 1
Dodatkowo:
- słoiczka o dowolnym smaku (u mnie truskawkowy) dżem 1/2
Wykonanie
- Mąkę z masłem siekamy, dodajemy cukier puder, cukier z wanilią, żółtka i sok z cytryny. Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy gładkie ciasto. Gotowe formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 10 minut (opcjonalnie).
- Po tym czasie ciasteczka rozwałkowujmy na grubość ok. 5mm . Foremką o dowolnym kształcie wycinamy ciasteczka aż do wyrobienia całego ciasta.
- W co drugim ciastku, przy pomocy mniejszej foremki, grubszej słomki lub tylki od rękawa cukierniczego wycinamy dziurkę na jego środku.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 10 minut (do zarumienienia).
- Wystudzone ciastka przekładamy dżemem i składamy. Posypujemy cukrem pudrem. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: