Kruche ciasto ze śliwkami i bezą – absolutny “must eat” w czasie rozpoczynającego się już sezonu śliwkowego. Naprawdę przepyszne ciacho!
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą - absolutny "must eat" w czasie rozpoczynającego się już sezonu śliwkowego. Naprawdę przepyszne ciacho!
Składniki:
Kruche ciasto
- szklanki mąka pszenna 3
- łyżeczki proszek do pieczenia 1,5
- masło 375 g
- ok. 10 łyżek cukier puder
- łyżka cukier z wanilią 1
- sztuk żółtka 6
Dodatkowo:
- śliwki 1 kg
Beza:
- sztuk białka 6
- szklanka cukier 1
- łyżeczki mąka ziemniaczana 3
Wykonanie
Kruche ciasto:
- Mąkę mieszamy z posiekanym masłem, cukrem, cukrem z wanilią i żółtkami. Dodajemy proszek do pieczenia i szczyptę soli. Szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Chłodzimy w zamrażarce przez ok. 30 minut.
- Gotowe ciasto dzielimy na dwie nierówne części. Większą część rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy i wyklejamy nim dno i boki (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą) formy.
Śliwki:
- Śliwki przekrawamy na pół, pozbawiamy pestki i myjemy. Osuszone układamy na cieście. Opcjonalnie posypujemy szczyptą cukru i cynamonu.
Beza:
- Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do bardzo dobrze ubitych jajek, stopniowo (po łyżce) dodajemy cukier cały czas miskując. Po tym białka miskujemy jeszcze przez około 3-4 minuty, pod koniec dodają mąkę ziemniaczaną.
- Bezę wykładamy równomiernie na śliwki. Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta.
Pieczenie:
- Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok. 160 stopni z termoobiegiem przez około 40 minut.
Zródło inspiracji: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/ciasto-kruche-ze-sliwkami-i-beza
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: