Kruche, mocno czekoladowe tartaletki z czereśniami, czyli połączenie idealnie kruchego ciasta z odrobiną kakao, absolutnie pysznym czekoladowym kremem na bazie śmietanki i świeżymi czereśniami. Rewelacja!
Można powiedzieć, że sezon na czereśnie ruszył w pełni. Warto więc korzystać z niego maksymalnie! Pewnie pierwsza Twoja myśl, która przychodzi Ci do głowy na hasło “czereśnie”, to po prostu wyjadanie ich bezpośrednio z miski. I nie ukrywam, że jest to myśl, którą sam często praktykuję ;) Ale co zrobić, gdy takie klasyczne już nam się przejadły? Czy można przygotować z nich coś ambitniejszego? No jasne! Na blogu przedstawiałem Wam już mój przepis na lody i tartę z czereśniami. Co więc jeszcze ze świeżymi czereśniami może się dobrze komponować? Naprawdę mnóstwo składników, ale ja postawiłem tym razem na ten, który pokocha zdecydowana większość – czekoladę. Kruchy spód z czekoladową nutą, rewelacyjny krem czekoladowy na bazie ganache czekoladowego ze śmietanki i całość zwieńczające świeże czereśnie. Niewątpliwie zajadanie ich to przyjemność warta każdej pochłoniętej kalorii! :)
Kruche, mocno czekoladowe tartaletki z czereśniami
Składniki:
Kruche czekoladowe babeczki:
- mąka pszenna 200 g
- masło 100 g
- większe żółtko 1
- szczypta sól
- łyżeczki skórka otarta z cytryny 1/4
- łyżeczka sok z cytryny 1
- łyżeczka opcjonalnie, gdyby ciasto było zbyt suche śmietana 1
- łyżeczki kakao 1-2
Krem śmietanowo-czekoladowy
- śmietana 30% 250 ml
- czekolada mleczna 100 g
- ok. 75g czekolada gorzka
- ziarenka z jednej laski opcjonalnie wanilia
Dodatkowo:
- ok. 300g świeżych wydrążonych czereśnie
Wykonanie
- Babeczki zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Mąkę z masłem siekamy, dodajemy cukier, kakao, żółtka i sok z cytryny. Wszystko razem łączymy i zagniatamy gładkie ciasto. Gotowe formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 10 minut.
- Po schłodzeniu ciasta wyklejamy nim nasze foremki na tartaletki. Ich dno nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 10 minut (do zarumienienia).
- Śmietankę umieszczamy w niewielkim garnuszku i dodajemy do niej podzieloną na mniejsze kostki czekoladę. Śmietankę podgrzewamy na niewielkim płomieniu do czasu aż czekolada całkowicie się rozpuści i utworzy jednolitą masę. Gotową pierwsze odstawiamy do czasu osiągnięcia temperatury pokojowej, a następnie mocno chłodzimy (przez kilka godzin w lodówce lub kilkadziesiąt minut w zamrażarce). Mocno schłodzoną (to bardzo ważne by masa się uzyskała odpowiednią konsystencję) ubijamy na sztywno wraz z ziarenkami wanilii. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego.
- Na kruche spody wykładamy solidną porcję kremu i układamy na nim wydrążone czereśnie.
- Przechowujemy w chłodnym miejscu.