Kruche babeczki z owocami i budyniem, czyli prosty pomysł na wspaniały deser do którego uwielbiam powracać. Wszystko co najlepsze w formie jednego przepisu – idealnie kruche ciasto z lekko cytrynową nutą, bardzo kremowy (dzięki żółtku) budyń, łyżka świeżo ubitej śmietany i duża ilość świeżych owoców. Te kruche babeczki z owocami i budyniem z powodzeniem możecie przygotować używając dowolnej kompozycji owoców. W sezonie doskonale sprawdzą się owoce takie jak truskawki, borówki, maliny czy jeżyny. Poza sezonem możecie sięgnąć po ananasy, mango, czy inne egzotyczne owoce, które dostępne są zarówno w świeżej formie jak i zapuszkowane. Niekwestionowaną zaletą tych kruchych babeczek z owocami i budyniem jest fakt, że zawsze smakują pysznie i sięgając po jedną babeczkę, często nieświadomie wciąż sięgamy po kolejne :) Więcej moich przepisów na desery znajdziecie TUTAJ.
Kruche babeczki z owocami i budyniem
Kruche, słodkie i pyszne - takie właśnie są te kruche babeczki z owocami i budyniem. Wypróbuj ten przepis i zaskocz bliskich pysznym deserem!
Składniki:
- mąka pszenna 400 g
- masło 200 g
- cukier puder 6 łyżek
- sok z cytryny 1 łyżka
- skórka z cytryny 1/2 łyżeczki
- żółtka 2 sztuki
Dodatkowo:
- budyń śmietankowy (+ 1 żółtko) 1 opakowanie
- winogrona 1 kiść
- brzoskwinie 1/2 puszki
- borówki amerykańskie 100 g
- śmietana 30% 250 g
Wykonanie
- Babeczki zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Mąkę z masłem siekamy, dodajemy cukier, żółtka, sok i skórkę z cytryny. Wszystko razem łączymy i zagniatamy gładkie ciasto. Gdy jest gotowe formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 10 minut.Po schłodzeniu ciasta wyklejamy nim nasze foremki na babeczki. Ich dno nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 10 minut (do zarumienienia).
- Gdy babeczki się pieką przygotowujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do gotowego, jeszcze gorącego budyniu dodajemy żółtko i bardzo energicznie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia.
- Z babeczek ściągamy foremki. Za pomocą rękawa cukierniczego wypełniamy je budyniem, dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie, przepołowione winogrona i borówki amerykańskie. Dekorujemy ubitą śmietanką z łyżką cukru pudru.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: