Kruchy jabłecznik z jabłkami i bezą
Składniki:
Ciasto kruche
- szklanki mąka pszenna 1,5
- łyżeczki proszek do pieczenia 3/4
- masło 125 g
- łyżek cukier 5
- łyżeczka cukier z wanilią 1
- sztuki żółtka 3
Nadzienie
- jabłka 1,5 kg
- łyżki w zależności od kwasowości jabłek cukier 3-4
- łyżka cukier z wanilią 1
- duża szyczypta cynamon
Beza
- sztuki białka 3
- ok. 1/3 szklanki cukier
- płaska łyżeczka mąka ziemniaczana 1
Wykonanie
- Mąkę mieszamy z posiekanym masłem, cukrem, cukrem z wanilią i żółtkami. Dodajemy proszek do pieczenia i szczyptę soli. Szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Chłodzimy w zamrażarce przez ok. 30 minut.
- Gotowym ciastem wyklejamy wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą formę.
- Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki lub ścieramy na tarce. Umieszczamy je w garnku (z 3 łyżkami wody) i na wolnym ogniu, pod przykryciem, gotujemy przez 15 minut. Po tym czasie dodajemy cukier, cukier z wanilią, cynamon i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia. Wykładamy na kruchy spód.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 60 minut.
- W międzyczasie białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do dobrze ubitych białek dodajemy stopniowo (po łyżce) cukier. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną.
- Bezę wykładamy na ciasto na ok. 10-15 minut przed zakończeniem pieczenia.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: