Jeśli szukasz pysznego i niestandardowego przepisu na wykorzystanie kurczaka, wypróbuj ten przepis na pyszny filet z kurczaka w sosie pomidorowym z kaparami. Doskonały na dzisiejszy obiad! :)
Kurczak przygotowany z tego przepisu wychodzi bardzo smaczny! Towarzystwo aromatycznego (dzięki estragonowi) sosu pomidorowego z dodatkiem kaparów doskonale uzupełnia smak drobiu. Świetny pomysł na niecodzienne wykorzystanie fileta z kurczaka i doskonała odpowiedź na pytanie “Co zrobić z kurczaka, oprócz kotletów?”. Polecam Wam podanie go np. z kaszą gryczaną lub tą sałatką z cukinią i ciecierzycą, która pojawiła się na blogu przedwczoraj. Świetnie komponuje się z całością :)
Zobacz przepis na kurczaka w sosie pomidorowym z kaparami:
Kurczak w sosie pomidorowym z kaparami
Składniki:
- filet z kurczaka 3 pojedyncze
- szalotka 3 średnie
- czosnek 2 większe ząbki
- estragon suszonego* 2 duże szczypty
- pomidory 1 puszka
- ocet balsamiczny 2 łyżki
- białe wino 1/2 szklanki
- kapary 1 większa garść
- passata pomidorowa 2/3 szklanki
- masło 1 łyżka
- oliwa 1 łyżka
- sól, pieprz duża szczypta
* Można zastąpić świeżym estragonem, który nada jeszcze lepszego aromatu. Przy użyciu świeżego estragonu polecam podwojenie jego ilości.
Wykonanie
- Kurczaka dokładnie oczyszczamy z niedoskonałości, myjemy i osuszamy. Przyprawiamy dużą szczyptą soli i pieprzu. Podsmażamy na rozgrzanej patelni z łyżką masła i oliwy przez kilka minut z każdej strony.
- Podsmażone mięso przekładamy na talerz, a na pozostały tłuszcz wrzucamy posiekaną drobno szalotkę i czosnek. Dosypujemy roztarty w dłoni estragon. Dodajemy pomidory, passatę, ocet, wino i kapary. Dokładnie mieszamy, doprowadzamy do zagotowania i dorzucamy kurczaka. Gotujemy pod przykryciem przez kilkanaście minut.
- Gotowe danie podajemy z wybranymi dodatkami, np. tą sałatką z kaszą bulgur, cukinią i ciecierzycą.
Inspiracja: https://cooking.nytimes.com/.