Kurczak ze szparagami w sosie béarnaise. Dzisiaj zapraszam Was na pyszny obiad, który świetnie smakuje i przygotujecie go bardzo szybko. Filet z kurczaka apetycznie przysmażony, podany z puree ziemniaczanym i zielonymi szparagami polanymi sosem bearneńskim. Wręcz idealna propozycja na niedzielny obiad. Więcej moich przepisów na obiady znajdziecie TUTAJ.
Kurczak ze szparagami w sosie béarnaise - przepis
Kurczak ze szparagami w sosie béarnaise to propozycja na szybki, nieskomplikowany i wykwintny obiad, który zachwyci nawet wytrawnych smakoszy.
Składniki:
Sos béarnaise:
- szalotka 1 mała
- białe wino 50 ml
- ocet balsamiczny 1 łyżka
- estragon świeżego* 1 mały pęczek
- estragon suszonego 1 mała szczypta
- żółtka 2
- sok z cytryny kilka kropel
- masło 40 g
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- filet z kurczaka 2 pojedyńcze
- sok z cytryny 1 łyżeczka
- papryka słodka szczypta
- papryka ostra szczypta
- zielone szparagi 1 pęczek
- ziemniaki 300 g
- sól, pieprz do smaku
* Jeżeli będziecie mieć problem ze zdobyciem świeżego estragonu stacjonarnie, polecam zakup przez internet, ewentualnie zastąpienie go suszoną wersją lub świeżą bazylią .
Wykonanie
- Szalotkę kroimy w bardzo drobną kostkę. Przekładamy do małego garnuszka, dolewamy wino, ocet, dorzucamy ziarenka pieprzu, świeży i suszony estragon. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy do czasu, aż znaczna część odparuje. W międzyczasie roztapiamy masło, a w misce ubijamy żółtka na parze z dodatkiem soku z cytryny i soli. Do dobrze ubitych żółtek cały czas mieszając dolewamy gorące masło, a następnie stopniowo część odparowanego winnego bulionu.
- Ugotowane ziemniaki ugniatamy dokładnie (najlepiej przy pomocy tłuczka) dodając jednocześnie łyżkę masła i tyle mleka, by uzyskać kremową konsystencję.
- Kurczaka myjemy, osuszamy i pozbawiamy "niedoskonałości". Oprószamy solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą, dodajemy kilka kropel oliwy i soku z cytryny. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni grillowej z obu stron.
- Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 3-4 minuty (zależnie od grubości). Gotowe przekładamy na talerz, polewamy sosem i podajemy razem z kurczakiem i ziemniaczanym puree.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: