Kurczak ze szpinakiem i fetą w cieście francuskim
Składniki:
- pojedyncze filet z kurczaka 4
- sól pieprz
- szczypta gałka muszkatołowa
- ząbki czosnek 1-2
- opakowanie szpinak 1
- łyżka masło 1
- ok. 100g feta
- arkusze po ok. 350g ciasto francuskie 2
Dodatkowo:
- do posmarowania żółtko
Wykonanie
- Szpinak podsmażamy na łyżce masła z przeciśniętym czosnkiem, odrobiną soli, pieprzu oraz gałki muszkatołowej. Zwiędnięty pozostawiamy do ostudzenia, a następnie bardzo dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Siekamy i mieszamy z serem feta.
- Kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z niedoskonałości. Nacinamy go tworząc kieszonkę. Przygotowaną kieszonkę wypełniamy szpinakowo-serowym farszem. Taki filet układamy na 1/2 pojedynczego arkusza ciasta francuskiego. Nacinamy je pod skosem po bokach i następnie paski zawijamy do środka, tworząc charakterystyczny wzór.
- Filety pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 40 minut.
Propozycja podania: Pęczotto z bakłażanem i rodzynkami
Źródło inspiracji: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/filety-z-kurczaka-w-ciescie-francuskim
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: