Lemon curd to doskolnale zrównoważony smakowo krem cytrynowy. Jego przygotowanie jest banalnie proste i potrzebujemy do tego tylko czterech główynych składników: cytryn, jajek, masła i cukru. Lemon curd charakteryzuje się swoim słodko-kwaśnym smakiem, który doskonale sprawdza się w ciastach, deserach i innych słodkościach. Idealnie komponuje się z bitą śmietaną, mascarpone, bezą czy ciastem kruchym. Świetnie sprawdzi się również jako krem do przełożenia tortu, nadziania ciasteczek czy jako dodatek do słoiczkowych deserów, takich jak np. ten Deser z biszkoptami, truskawkami i lemon curd. Przygotowany lemon curd przechowujemy w lodówce. Nie stał u mnie dłużej niż 10 dni (jest zbyt dobry ;) ), ale przechowywać można go nawet do dwóch tygodni, by zawsze mieć go pod ręką. Więcej moich przepisów na desery, również z wykorzystaniem tego pysznego kremu znajdziecie TUTAJ.
Lemon curd
Lemon curd to doskolnały, słodko-kwaśny krem cytrynowy. Idealnie sprawdza się jako dodatek do ciast i deserów.
Składniki:
- cytryna 2 sztuki
- jajka 2 sztuki
- cukier 165 g
- masło 80 g
Wykonanie
- Cytryny dokładnie wyszorować. Wycisnąć z nich sok i zetrzeć skórkę (delikatnie tylko żółtą część. Biała nada goryczki). Do garnuszka przelać rozbełtane jajka z cukrem. Wlać sok z cytryn, dodać skórkę. Po minucie dorzucić masło. Podgrzewać na niewielkim ogniu aż do zgęstnienia (uzyskania konsystencji budyniu). Następnie krem przetrzeć przez sitko i przelać do słoiczka. Po wystudzeniu przechowywać w lodówce.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: