Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
pierogi leniwe

Leniwe

Wypróbuj klasyczny przepis kuchni polskiej na pierogi leniwe podawane z bułką tartą podsmażoną na maśle i szczyptą cukru. Zdecydowanie najlepsze!
Ilość
0

Pierogi leniwe – przepyszna propozycja z naszej rodzimej kuchni polskiej. Podobno dobrych rzeczy się nie ulepsza – w przypadku tych pierogów, czy też raczej klusek, jak w moim domu zwykło się je nazywać, zgadzam się z tą tezą w stu procentach. Poniższy przepis śmiem nazwać idealnym i najlepszym – tak nie boję się tych odważnych określeń :) Leniwe z tego przepisu wychodzą fenomenalne. Idealne w konsystencji, delikatnie słodkie i oczywiście koniecznie polane topionym masłem z podprażoną bułką tartą i szczyptą cukru. Taka forma podania leniwych zawsze pojawia się u mnie w domu i wszyscy domownicy taką formę lubią najbardziej. Tworząc ten przepis dodałem jeden, dosyć nietypowy składnik – miętę. Możecie ją pominąć, jednak uważam, że świetnie się tutaj sprawdza i orzeźwia całe danie, co czyni je jeszcze pyszniejszym. Muszę przyznać że pierogi leniwe to danie, którym mogę zajadać się niemal bez przerwy – pyszna klasyka, która nie odchodzi do lamusa. Wypróbujcie koniecznie ten przepis i podzielcie się swoją opinią na jego temat oraz swoimi sprawdzonymi sposobami na leniwe! Pychota :) Więcej moich przepisów na obiady znajdziecie również pod tym linkiem.

 

Pierogi leniwe

Wypróbuj klasyczny przepis kuchni polskiej na pierogi leniwe podawane z bułką tartą podsmażoną na maśle i szczyptą cukru. Zdecydowanie najlepsze!
Czas przygotowania 25 minutes
Czas gotowania/pieczenia 5 minutes
Całkowity czas 30 minutes

Składniki:

  • twaróg 400 g
  • ugotowane ziemniaki 2
  • jajka 2
  • mąka pszenna 1 szklanka
  • szczypta sól 1 szczypta

Dodatkowo:

  • masło kilka łyżek
  • bułka tarta 2-3 łyżki
  • cynamon 1 szczypta
  • cukier brązowy do smaku
  • mięta do dekoracji

Wykonanie

  • 1. Ser biały zmielić wraz z ostudzonymi ziemniakami. Wyłożyć na stolnicę obficie posypaną mąką. Wbić jajka, dodać szczyptę soli i dorzucić przesianą mąkę (w zależności od sera, może być jej potrzebne mniej lub więcej). Gotowe ciasto najlepiej podzielić na 3-4 części i formować z nich podłużny wałeczek. Delikatnie spłaszczyć go nożem i kroić w kształt rombu.
  • Gotować partiami we wrzącej, z lekka osolonej wodzie. Gdy wypłyną, odczekać około minuty i wykładać na talerz. Polać roztopionym masłem z łyżką bułki tartej i szczyptą cynamonu. Posypać cukrem trzcinowym i udekorować miętą

Składniki:

    Wykonanie:

      Podziel się przepisem:
      kuchnia polskaleniweobiad

      Piotr Pałasz

      Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

      Poznajmy się!

      🔥 Najnowsze przepisy:

      Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!