Lody czereśniowe. Przy pomocy wyciskarki Hurom przygotowałem coś, co skutecznie Was ochłodzi oraz zachwyci Wasze kubki smakowe, bo przecież kogo nie zachwyciłyby czereśnie? A w wersji “lodowej”, to już w ogóle nie znam takiej osoby. Lody czereśniowe przygotujecie bardzo szybko, następnie wystarczy je tylko przemieszać kilka razy w czasie mrożenia i to wystarczy, by cieszyć się pysznym orzeźwieniem. Więcej moich sezonowych przepisów klikając TUTAJ.
Lody czereśniowe - przepis
Lody czereśniowe - ich przygotowanie jest bardzo proste i nie zajmie Wam wiele czasu, a lody z pewnością zachwycą smakiem i solidnie orzeźwią.
Składniki:
- czereśnie 400 g
- jogurt naturalny 300 g
- śmietana 30% 300 ml
- cukier 4-5 łyżek
- cukier z wanilią 1 łyżka
Wykonanie
- Czereśnie dokładnie myjemy, przekrawamy na pół, pozbywamy się pestek i sprawdzamy, czy nie kryje się w nich jakiś niepożądany mieszkaniec ;) Czereśnie umieszczamy w wyciskarce z drobnym sitem i manetką ustawioną w pozycji zamkniętej. Jeżeli nie mamy dostępu do wyciskarki, czereśnie możemy zblendować. Do wyciśniętego soku dodajemy jogurt naturalny i ubitą na sztywno śmietankę. Dodajemy cukier (lub inny słodzik) oraz cukier z wanilią. Całość delikatnie lecz dokładnie łączymy szpatułką. Przelewamy do pojemnika, szczelnie zamykamy i umieszczamy w zamrażarce. Lody polecam zmiksować krótko co godzinę, by uzyskać możliwie najbardziej kremową konsystencję.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: