Lody truskawkowo-malinowe z mascarpone, czyli wręcz rewelacyjny domowy deser, który doskonale smakuje i jeszcze lepiej orzeźwi Was w ciepłe dni!
Przepis ten jest także pierwszym przepisem otwierającym nową serię na blogu. Pogotujmy sezonowo razem z Hurom to cotygodniowa dawka przepysznych(!) inspiracji z wykorzystaniem produktów aktualnie najsmaczniejszych. Na blogu regularnie pojawiać będą się przepisy zarówno na dania słodkie jak i wytrawne. Każdy z pewnością znajdzie tutaj chociaż kilka swoich ulubieńców :) Serdecznie zapraszam Was do jej śledzenia, nowy przepis w każdy poniedziałek :)
Wracając jeszcze do przepisu tytułowego, czyli lodów truskawkowo-malinowych z mascarpone, są one deserem, który przypadnie do gustu wszystkim – dorosłym i dzieciom. Ważną kwestią dotyczącą ich przygotowania (jeżeli nie posiadamy maszynki do lodów), jest fakt ich systematycznego mieszania lub miksowania (mniej więcej co 30 minut). Sprawi to, że lody będą kremowe i pozbawione kryształków lodu. Absolutnie najlepsze są te jeszcze “świeżo zamrożone”, czyli po około 3-5 godzinach w zamrażarce. Mają one wtedy wręcz idealną konsystencję i smak. Niestety musimy pamiętać, że lody, które w zamrażarce spędzą zdecydowanie więcej czasu, muszą zostać wyjęte na przynajmniej około 10-20 minut przed zjedzeniem. Wszystko przez naturalność naszego wyrobu, pozbawionego jajek oraz wszelkich spulchniaczy i substancji pomocnych w długotrwałym utrzymaniu odpowiedniej konsystencji, wykorzystywanych przez producentów lodów sklepowych :)
Lody truskawkowo-malinowe z mascarpone
Składniki:
Lody:
- śmietana 30% 250 ml
- mascaropne 250 g
- ok. 50-150g w zależności od słodkości soku owocowego cukier puder
Sok owocowy:
- ok. 250g truskawki
- ok. 150g maliny
Dodatkowo:
- do dekoracji mięta
- ok. 50g truskawki
- ok. 50g maliny
Wykonanie
- Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i delikatnie łączymy.
- Maliny oraz odszypułkowane truskawki umieszczamy w wyciskarce Hurom One Stop H-AI o drobnym sicie i manetce ustawionej w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok.
- Sok dodajemy do śmietanowego kremu i dokładnie mieszamy. Dodajemy także rozdrobnione truskawki i maliny.
- Całość umieszczamy w zamrażarce i chłodzimy przez około 3-5 godzin, mieszając lub miksując lody co 30 minut.
- Gotowe podajemy z dodatkową porcją świeżych owoców oraz miętą.