Makaron z brokułami i kurczakiem to idealne danie, które z pewnością wszystkim zasmakuje, przygotujecie je błyskawicznie i nie natrudzicie się przy tym ani trochę!
Makaron penne, soczyste kawałki filetu z kurczaka, brokuł, a to wszystko otulone pysznym śmietanowo-serowym sosem, przyprawionym szczyptą tymianku i oregano. Czy może być lepiej? No pewnie, że może! Wystarczy, że całość posypiecie jeszcze szczyptą posiekanej świeżej bazylii. Pychota! :)
Interesujące fit obiady i diety dostępne są pod adresem https://ptbo.edu.pl/ pod którym opublikowano wiele analiz wspomagających odchudzanie i nie tylko.
Makaron z brokułami i kurczakiem
Składniki:
- u mnie penne makaron 250 g
- ok. 500g brokuł 1
- większej cebula 1/2
- ząbki czosnek 2
- podwójny filet filet z kurczaka 1
- śmietana 30% 200 g
- łyżek parmezan 4-5
- szczypta tymianek
- szczypta oregano
- sól pieprz
- oliwa
Wykonanie
- Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody, do czasu aż stanie się al dente. W tym czasie brokuła dzielimy na różyczki, wrzucamy do wrzącej, osolonej wody w drugim naczyniu i gotujemy przez około 3-4 minuty (powinien wciąż być lekko chrupiący). Gotowy brokuł i makaron odcedzamy. Na większej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i podsmażamy na niej drobno posiekaną cebulkę przez 3-4 minuty, a następnie dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz oczyszczonego i pokrojonego w niewielką kostkę kurczaka. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i oregano. Smażymy do czasu przyrumienienia się mięsa. Następnie na patelnie dodajemy ugotowany brokuł i makaron. Dolewamy śmietankę, dodajemy starty parmezan i całość dokładnie mieszamy. Gotujemy przez kilka minut do czasu, aż sos zgęstnieje.
- Makaron podajemy gorący, posypany (opcjonalnie) dodatkową porcją parmezanu i bazylią.