Makaron z fasolką szparagową i świeżymi pomidorami. Ostatnio chyba wszyscy narzekamy na panujące upały, ale swoją drogą… za kilka miesięcy będziemy marzyć o takich upałach odśnieżając podwórko. Póki co jest naprawdę gorąco i nawet sobie nie wyobrażam aby w taką pogodę jeść ciężko i “po polsku”. Dzisiaj przedstawiam Wam moje nowe odkrycie. Makaron z fasolką szparagową i świeżymi pomidorami na które sezon w pełni. Danie prawie “fit”, bardzo smaczne i pożywne – wręcz idealne. Więcej moich przepisów na obiady znajdziecie TUTAJ.
Makaron z fasolką szparagową i świeżymi pomidorami
Smakowity przepis na lekki, prosty i letni obiad - makaron z fasolką szparagową i świeżymi pomidorami tylko na Cookuj.pl! Przekonaj się sam!
Składniki:
- makaron (użyłem włoskego fusilli) 300 g
- fasolka szparagowa 300 g
- pomidory 3 większe
- oliwa 3 łyżki
- masło 60 g
- parmezan (tarty) garść
- bazylia świeża kilka listków
- sól, pieprz (do smaku)
Wykonanie
- Do garnka nalewamy wodę i gotujemy fasolkę około 5-10 minut. Gdy fasolka się gotuje do garnka na kilkanaście sekund wkładamy nacięte pomidory. Wyciągamy, polewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Kroimy na ćwiartki, pozbywamy się nasion i oczyszczony miąższ kroimy w niewielką kostkę. Przekładamy do miseczki, dolewamy oliwę, 4 łyżki odcedzonego z pestek soku pomidorowego, sól i pieprz. Z ugotowanej fasolki pozbywamy się końcówek i przekrawamy na mniejsze części.
- W tym czasie makaron gotujemy al dente. Gotowy makaron odcedzamy i przekładamy z powrotem do garnka. Dodajemy fasolkę, pomidory i chwilę smażymy. Następnie dodajemy masło, przykrywamy i czekamy do rozpuszczenia. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Dodajemy parmezan, listki bazylii i całość dokładnie mieszamy. Podajemy posypane parmezanem i skropione oliwą.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: