Makaron z jarmużowym pesto to doskonała propozycja dla wszystkich wielbicieli makaronów. Spaghetti obtoczone w dużej ilości świeżego zielonego sosu przypadnie do gustu każdemu!
Osobiście uwielbiam makarony pod każdą postacią. Czasem mam wrażenie, że jestem jakimś utajonym włochem, bo przygotowuje je na mnóstwo sposobów i śmiało twierdzę, że chyba nigdy mi się nie znudzą. Makaron z pesto powszechnie kojarzony jest głównie z pesto na bazie bazylii. I tak też nakazuje klasyka, by tradycyjne pesto przygotowywać właśnie ze świeżej bazylii. Jako że jednak nowoczesność wywodzi się przecież z klasyki, dzisiaj mam dla Was propozycję klasycznego pesto w nieklasycznej formie. Pesto to bowiem przygotowane jest na bazie jarmużu – dawniej zapomnianego, aktualnie jednego ze współczesnych superfood. Dzięki uniknięciu gotowania warzywa, jarmuż zachowa w sobie wszystkie liczne witaminy i cenne składniki, w które obfituje. Ten makaron z jarmużowym pesto jest daniem, do którego przygotowania koniecznie Was zachęcam, gdyż wychodzi naprawdę pyszny i zdrowy, a jego przygotowanie zajmie Wam kwadrans. Doskonały na prosty, smakowity i szybki obiad.
Jeszcze więcej moich przepisów na makarony znajdziecie TUTAJ.
Makaron z jarmużowym pesto
Sięgnij po szybki przepis na makaron z jarmużowym pesto i zaskocz wszystkich pysznym i prostym w przygotowaniu obiadem!
Składniki:
- spaghetti, tagliatelle... makaron 200 g
- ok. 40g liści bez łodyg jarmuż
- łyżki tarty parmezan 2
- mały ząbek czosnek 1
- łyżki w płatkach migdały 2-3
- szklanki oliwa 1/3
- sól pieprz
Wykonanie
- Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody. Jarmuż przekładamy do naczynia blendera, dodajemy starty parmezan, podprażone ówcześnie na patelni płatki migdałów, czosnek. Dolewamy oliwę z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy na jednolitą masę. Gotowe pesto mieszamy z gorącym makaronem, posypujemy startym parmezanem i płatkami migdałów.
Jeśli spodobał Ci się ten przepis, podziel się nim ze znajomymi!
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: