Makaron z kurczakiem po chińsku – proste, aromatyczne i naprawdę pyszne danie, które jeść mogę nieustannie i do którego uwielbiam powracać. Kurczak, duża ilość warzyw i mnóstwo smaku – pycha!
Makaron z kurczakiem po chińsku
Makaron z kurczakiem po chińsku - proste, aromatyczne i naprawdę pyszne danie, które jeść mogę nieustannie i do którego uwielbiam powracać. Kurczak, duża ilość warzyw i mnóstwo smaku - pycha!
Składniki:
- pojedyncze filet z kurczaka 2
- duże marchewka 2-3
- u mnie czerwona i żółta papryka 2
- niewielki por 1
- ok. 180g pędy bambusa
- puszki odsączonej kiełki fasoli mung 1/2
- garść namoczonych w gorącej wodzie i posiekanych grzyby mun
- mały ząbek czosnek 1
- łyżki sos sojowy 3-4
- duże szczypty papryka słodka 2
- duże szczypty papryka ostra 2
- duża szczypta imbir
- szczypta ja dodaję solidną cynamon
- opcjonalnie sól pieprz
- szklanki woda 1/2
- łyżeczka mąka ziemniaczana 1
Dodatkowo:
- dowolny u mnie Soba makaron
Wykonanie
- Mięso oczyszczamy i kroimy w cienkie paseczki. Marchewkę i paprykę kroimy w słupki. W woku rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju ryżowego i podsmażamy na nim marchewkę przez 5 minut. Podsmażoną marchew przekładamy na talerz, a na wok wrzucamy kurczaka. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, paprykę słodką, paprykę ostrą, imbir i cynamon. Podsmażamy przez kilka minut.
- Dodajemy paprykę, podsmażoną marchew, pora, pędy bambusa, kiełki i grzyby mun. Smażymy razem przez kilka - kilkanaście minut aż warzywa zmiękną, ale będą wciąż lekko chrupkie.
- W szklance mieszamy ze sobą wodę i mąkę ziemniaczaną. Mączną mieszankę wlewamy do naszego woka bardzo energicznie mieszając i doprowadzamy do zagotowania.
- Dodajemy wcześniej ugotowany, zgodnie z przepisem na opakowaniu, makaron, kosztujemy i w razie potrzeby doprawiamy solą, pieprzem lub ponownie wskazaną mieszanką przypraw do smaku.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: