Dawno nie spotkałem się z tak solidnie wyglądającą patelnią. Jest dosyć ciężka i masywna jednocześnie jednak idealnie wyważona tak, by korzystanie z niej sprawiało przyjemność a nie kłopot z utrzymaniem w rękach. Przeznaczona jest do wszystkich rodzajów kuchenek (gazowych, elektrycznych, ceramicznych). Istnieje również możliwość zamówienia jej w wersji na indukcję. Nie jest dla niej żadnym problemem mycie w zmywarce, czy pieczenie w piekarniku. Zarówno sama patelnia, jak również pokrywa i dołączony do niej uchwyt wytrzymują temperatury do 220 stopni Celsjusza. Tego najbardziej brakowało mi w moich dotychczasowych patelniach. Teraz nie muszę przekładać potrawy do żaroodpornego naczynia – mogę przygotować ją od początku do końca na jednej patelni.
Opatentowany sposób mocowania uchwytu wyklucza użycie śrub i innych mocowań. |
Niezaprzeczalną zaletą patelni WOLL jest szybkość nagrzewania i długość utrzymania ciepła. Dzięki zastosowaniu specjalnego systemu grzewczego potrawy możemy przygotowywać znacznie szybciej i ekonomiczniej.
Zaskoczeniem dla mnie jest również długość gwarancji na dno – aż 25 lat! Na uchwyty i powłokę otrzymujemy 2 lata gwarancji. Teraz powinienem podzielić się z Wami minusami – dziwna sprawa, ale naprawdę ciężko mi takie znaleźć. Jedynym, który może być dla niektórych największym jest cena. Koszt patelni WOLL jest dosyć wysoki, niemniej jednak warto pamiętać, że jest to wydatek perspektywiczny, ponieważ patelnie posłużą nam przez długi czas. Sam planuję już zakup kolejnej patelni z serii Logic o większym rozmiarze, by móc zmieścić na niej jeszcze więcej! :)
Makaron z kurczakiem, pesto i zielonymi warzywami
Makaron z kurczakiem, pesto i zielonymi warzywami - przepis
Składniki:
- makaron spaghetti, tagliatelle... 250 g
- filet z kurczaka 1 pojedyńczy
- cukinia 1
- por 1/2
- zielona papryka 1 niewielka
- czosnek 1/2 ząbka
- pesto 150 g
- bazylia świeża garść
- parmezan 2-3 łyżki
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
- Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Kurczaka kroimy w niewielką kostkę. Smażymy na większym ogniu z obu stron. Dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, następnie cukinię i pora. Zmniejszamy ogień i smażymy pod przykryciem przez około 5-7 minut (do miękkości). Makaron, posiekaną świeżą bazylię i parmezan (jeśli używamy) dorzucamy do warzyw, dodajemy pesto i dokładnie mieszamy.