Makaron z pesto z rukoli. Nie wiem, czy Wy również, ale ja uwielbiam pesto. W połączeniu z makaronem tworzy pyszne i zupełnie nie wymagające czasu danie. Dzisiaj chciałbym Wam zaproponować pesto, którego podstawą wcale nie jest bazylia, a rukola! Nieco bardziej charakterna, ale bardzo smaczna propozycja. Więcej moich przepisów na obiady znajdziecie TUTAJ.
Makaron z pesto z rukoli
Spróbuj przepisu na makaron z pesto z rukoli, który przygotujesz w 10 minut! Idealne rozwiązanie, gdy nie masz czasu na dłuższe gotowanie! Sprawdź!
Składniki:
- makaron 2 porcje
- rukola duża garść
- czosnek 1 niewielki ząbek
- orzeszki pini (można zastąpić migdałalmi lub nerkowcami) 3 łyżki
- parmezan (tarty) 3 łyżki
- bazylia świeża ok. 15 listków
- oliwa 3-4 łyżki
- sól (do smaku)
Wykonanie
- Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Rukolę umieszczamy w naczyniu blendera. Dodajemy czosnek, orzeszki, parmezan, bazylię i oliwę. Całość dokładnie miksujemy. Pesto mieszamy z odcedzonym, gorącym makaronem. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: