Makaron z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym to doskonała obiadowa propozycja, którą przyrządzicie w mniej niż 30 minut. Bardzo proste składniki wspólnie połączone tworzą niebanalne danie. Pieczarki, kurczak i parmezan to trio niemal idealne. Makaron ten doskonale sprawdza się jako szybki obiad doskonały po całym dniu pracy, ale również świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. W przepisie tym możecie użyć dowolnego rodzaju makaronu, ja w swojej wersji użyłem spaghetti, ale chyba jeszcze lepiej sprawdzi się tagliatelle, prapadelle czy penne, które świetnie obtoczą się w pysznym sosie. Dla aromatu dodałem również niewielką gałązkę świeżego rozmarynu, który nadał wyjątkowego charakteru. Więcej moich przepisów na obiady znajdziecie TUTAJ oraz w zakładce “PRZEPISY”.
Makaron z sosem śmietanowo-serowym, kurczakiem i pieczarkami
Składniki:
- makaron (u mnie spaghetti) 300 g
- pieczarki 200 g
- filet z kurczaka 500 g
- śmietana 30% 250 ml
- masło 2 łyżki
- parmezan 90 g
- papryka słodka 1 szczypta
- papryka ostra 1 szczypta
- oliwa 1 łyżka
- sól, pieprz
Wykonanie
- Makaron ugotować al dente. Mięso umyć, oczyścić, pokroić w kostkę. Przełożyć do miseczki. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Dodać kilka kropel oliwy i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki. Na patelni podsmażyć pokrojone w plasterki pieczarki a następnie mięso. Przełożyć do salaterki.W garnku roztopić masło. Dolać śmietankę, dodać starty parmezan. Doprawić solą i pieprzem. Doprowadzić do zagotowanie cały czas mieszając. Dorzucić makaron i dokładnie wymieszać by cały pokrył się sosem. Makaron na talerzu posypać pieczarkami i kurczakiem.