Makaron w sosie pomidorowym z parmezanem. Jest to jedna z moich ulubionych obiadowych propozycji, które pysznie smakują, a ich przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 25 minut. Na moim stole gości niezwykle często. Więcej moich przepisów na makarony znajdziecie TUTAJ.
Makaron w sosie pomidorowym z parmezanem
Makaron w sosie pomidorowym z parmezanem. Pyszne połączenie idealnie ugotowanego makaronu i prostego sosu z pomidorów doprawionego świeżą bazylią.
Składniki:
- makaron (penne lub tagliatelle) 2 porcje
- pomidory 1 puszka (400g)
- passata pomidorowa 1/2 szklanki
- pomidorki koktajlowe kilka
- parmezan (tarty) 1 garść
- cebula 1
- czosnek 3 małe ząbki
- oliwa
- oregano szczypta
- bazylia świeża mały pęczek
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
- Makaron gotujemy al dente. Cebulkę i czosnek siekamy w drobną kostkę. Podsmażamy na łyżce oliwy przez 5 minut. Dodajemy pomidory z puszki z zalewą, pokrojone pomidorki koktajlowe i dolewamy passatę. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano. Gotujemy na małym ogniu przez 5-7 minut. Gdy sos zgęstnieje dorzucamy makaron, dodajemy parmezan i ewentualnie kilka listków świeżej bazylii. Mieszamy dokładnie i serwujemy.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: