Makaron z bakłażanem à la Moussaka to pomysł na doskonały obiad, który przygotujecie w mgnieniu oka. Pyszny i syty.
Makaron ten to moja zupełna wariacja na temat kuchni greckiej. Moussaka – czyli chyba jedno z najpopularniejszych greckich dań – to zapiekanka, podobna do lasagni, chociaż różni je pare aspektów. Pierwszym jest fakt, że Moussaka nie jest przekładana makaronem a grillowanym bakłażanem. Druga różnica kryje się w mięsie, a dokładnie jego rodzaju. W klasycznej moussace stawia się na jagnięcinę. Całość przykryta jest solidną porcją sosu beszamelowego i zapieczona.
I w wersji klasycznej i w mojej wariacji trzon potrawy stanowi bakłażan. Czy wiedzieliście, że – uwaga, to dosyć niewiarygodna ciekawostka – bakłażan nie jest warzywem? Tak, botanicy klasyfikują go bezsprzecznie jako owoc. W dodatku bardzo niskokaloryczny i niskowęglowodanowy. Bogaty natomiast w zbawienny dla naszych procesów trawiennych i sprzyjający zrzucaniu wagi – błonnik. Znajdziecie w nim także magnez, wapń i potas.
Ja, jako absolutny fan makaronu, nie mogłem się oprzeć przed dorzuceniem makaronu do tej greckiej pyszności. Tym oto sposobem powstał dzisiejszy przepis, czyli makaron z bakłażanem a la Moussaka. Czerpie on ze swojej pierwotnej wersji wszystko co najlepsze. Bakłażan przed dorzuceniem do sosu również jest grillowany, a całość doprawiona aromatycznym cynamonem i oregano. Dzięki dodatkowi mielonego mięsa ten makaron z bakłażanem jest również bardzo syty. Całości dopełnia tarty parmezan, którego zdecydowanie nie może tutaj zabraknąć. Opcjonalnie, aby było jeszcze bardziej grecko, możecie zastąpić go fetą.
Makaron z bakłażanem à la Moussaka
Składniki:
- makaron 200 g
- sztuka większy bakłażan 1
- sztuka cebula 1
- ząbki posiekane czosnek 2-3
- mięso mielone wołowe 400 g
- passata pomidorowa 700 ml
- do smaku cukier
- duża szczypta oregano
- duża szczypta cynamon
- g startego (lub fety) parmezan 50
- sól pieprz
Wykonanie
- Bakłażana kroimy w plastry o grubości ok. 1cm. Posypujemy solą z każdej strony i odstawiamy na 20 minut. Następnie spłukujemy nadmiar soli i osuszamy. Na patelni grillowej rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Grillujemy bakłażany przez kilka minut z każdej strony. Gotowe, kroimy w słupki.
- Na patelnie rozgrzewamy łyżkę oleju. Podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę i czosnek przez kilka minut. Dodajemy mięso mielone i smażymy do czasu aż mięso przybierze brązowy kolor. Dolewamy passatę pomidorową. Dodajemy oregano, cukier, sól i pieprz do smaku. Sos gotujemy przez 10 minut, następnie dorzucamy zgrillowanego bakłażana i gotujemy przez kolejne 10 minut.
- W międzyczasie makaron gotujemy al dente. Ugotowany dorzucamy do sosu. Dodajemy parmezan lub fetę i mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy ponownie solą i pieprzem.