Makaron z papryką i fasolką szparową w sosie pomidorowym to niewątpliwie pomysł na obiad, który przypadnie do gustu niemal każdemu! Niesamowicie prosty i szybki w przygotowaniu, pysznie smakujący i bez dodatku mięsa. Chociaż i to można dostosować do swoich potrzeb, chcąc ukontentować także tych, którzy bez mięsa nie wyobrażają sobie posiłku. Wystarczy, że najpierw, przed smażeniem warzyw, podsmażycie nieco pokrojonego w kostkę kurczaka lub indyka. A jeśli nie macie akurat pod ręką żadnego drobiu, z powodzeniem możecie wykorzystać także mięso mielone. W tym przepisie z powodzeniem również możecie skorzystać z dowolnego rodzaju makaronu. Ja wykorzystałem penne, ponieważ doskonale współgra z przygotowanym sosem. Teraz w sezonie możecie wykorzystać także pomidory świeże. Ówcześnie sparzając, obierzcie je tylko ze skórki, a z resztą postępujcie według przepisu. Danie przed podaniem polecam posypać sporą garścią posiekanej bazylii i (opcjonalnie, kiedy nie liczymy kcal) dodatkową porcją parmezanu :)
Makaron z papryką i fasolką szparową w sosie pomidorowym
Składniki:
- ok. 250g u mnie penne makaron
- średniej wielkości cebula czerwona 1/2
- ząbki posiekanego czosnek 3-4
- sztuka u mnie czerwona papryka 1
- duże garści fasolka szparagowa 1-2
- puszka lub 4-5 świeżych pomidory 1
- duża szczypta oregano
- duża szczypta tymianek
- duża szczypta papryka słodka
- duża szczypta papryka ostra
- szczypta cukier
- sól pieprz
- ok. 50-70g startego parmezan
- garść posiekanej bazylia
Wykonanie
- Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody.
- Na większej patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulkę i ząbki czosnku. Następnie dodajemy pokrojoną w plastry paprykę i smażymy przez kilka minut. Dodajemy 1-2 łyżki masła oraz podgotowaną (przez 3-4 minuty) fasolkę szparagową.
- Dorzucamy pomidory z puszki. Doprawiamy intensywnie solą, pieprzem, oregano, cukrem, papryką słodką i ostrą. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy pod przykryciem przez około 10-15 minut.
- Pod koniec dodajemy starty parmezan i całość mieszamy z makaronem.
- Podajemy solidnie posypane bazylią i (opcjonalnie) parmezanem.