Makaron ze szparagami w sosie pomidorowym to obiad, który przypadnie do gustu niemal każdemu! Niesamowicie prosty, sezonowy i szybki w przygotowaniu. Pysznie smakujący i bez dodatku mięsa.
Makaron ze szparagami w sosie pomidorowym
Składniki:
- ok. 250g u mnie świderki makaron
- średniej wielkości cebula czerwona 1/2
- ząbki posiekanego czosnek 3-4
- ok. 400g pokrojonych szparagi
- puszka lub 4-5 świeżych pomidory 1
- duża szczypta oregano
- duża szczypta tymianek
- duża szczypta papryka słodka
- duża szczypta papryka ostra
- szczypta cukier
- sól pieprz
- ok. 50-70g startego parmezan
- garść posiekanej bazylia
Wykonanie
- Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody.
- Na większej patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulkę i ząbki czosnku. Następnie dodajemy podgotowane przez 3 minuty szparagi (można dodać surowe) i smażymy przez kilka minut.
- Dorzucamy passatę. Doprawiamy intensywnie solą, pieprzem, oregano, bazylią i cukrem. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy pod przykryciem przez około 10-15 minut.
- Pod koniec dodajemy starty parmezan i całość mieszamy z makaronem.
- Podajemy solidnie posypane bazylią i (opcjonalnie) parmezanem.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: