Makaron z pieczoną papryką i pomidorami, czyli propozycja obiadu, który przygotujecie w nieco ponad 40 minut. Pycha!
Makaron z pieczoną papryką i pomidorami
Makaron z pieczoną papryką i pomidorami, czyli propozycja obiadu, który przygotujecie w nieco ponad 40 minut. Pycha!
Składniki:
- ok. 250g makaron
- sztuki u mnie czerwone i żółta papryka 3
- większe pomidory 3-4
- większa garść pomidorki koktajlowe
- ok. 80g tartego parmezan
- sztuka cebula czerwona 1
- ząbki czosnek 3-4
- szklanka passata pomidorowa 1
- szczypta cukier
- sól pieprz
- szczypta oregano
- szczypta bazylia suszona
- duża garść można zastąpić rozmarynem bazylia świeża
Wykonanie
- Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody.
- Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze części. Razem z pomidorami koktajlowymi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy oliwą i posypujemy intensywnie solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 20 minut.
- W tym czasie na patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w niewielką kostkę pomidory. Smażymy razem około 10 minut. Po tym czasie dodajemy obraną ze skóry i pokrojona w drobną kostkę paprykę oraz przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Smażymy razem przez kilka minut i dolewamy passatę pomidorową. Doprowadzamy cukrem, oregano, bazylią, solą i pieprzem. Doprowadzamy do zredukowania sosu i dojemy tarty parmezan. Dokładnie mieszamy i dodajemy makaron.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: