Makaron z ricottą i parmezanem – pyszny obiad z wykorzystaniem moich ulubionych szparagów!
Makaron z ricottą i parmezanem
Makaron z ricottą i parmezanem - pyszny obiad z wykorzystaniem moich ulubionych szparagów!
Składniki:
- makaron 250 g
- szklanki* woda z gotowania makaronu 1/2
- opakowania ok. 175g ricotta 1/2
- szklanki opcjonalnie mleko 1/3
- podwójny filet z kurczaka 1
- pęczek szparagi zielone 1
- szczypta papryka słodka
- szczypta papryka ostra
- szczypta tymianek
- sól pieprz
- szklanki startego parmezan 1/2
* Odlanej przed odcedzeniem makaronu ugotowanego według przepisu na opakowaniu.
Wykonanie
- Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu i odcedzamy (zachowując 1/2 szklanki wody pozostałej z gotowania). W oddzielnym garnku gotujemy także szparagi przez 3-4 minuty.
- Kurczaka dokładnie myjemy, oczyszczamy z niedoskonałości i kroimy w niewielką kostkę. Przyprawiamy papryką słodką, ostrą, tymiankiem, solą i pieprzem. Smażymy na łyżce oliwy przez kilka minut z każdej strony. Po tym czasie dodajemy osuszone i przekrojone na mniejsze kawałki szparagi i smażymy razem przez 3-4 minuty.
- Ricottę mieszamy dokładnie z wodą pozostałą po gotowaniu makaronu i mlekiem. Doprawiamy solą, pieprzem. Na patelnię wrzucamy ugotowany makaron i wlewamy rozcieńczoną ricottę. Dodajemy starty parmezan i gotujemy do czasu aż nadmiar płynu odparuje i utworzy się kremowy sos.
- Podajemy natychmiast, posypane opcjonalnie dodatkową porcją parmezanu.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: