Jak szybko i prosto przygotować makaron ze szpinakiem? Zapoznajcie się z moim poniższym przepisem i przyrządźcie to pyszne danie!
Szpinak – wspaniałe zielone warzywo, którego pochodzenie sięga czasów bardzo dawnej Persji. W Europie pojawił się w okresie średniowiecza, chociaż początkowo nie cieszył nad wyraz wielkim zainteresowaniem. Z czasem zaczął on zdecydowanie poszerzać grono swoich wielbicieli. W dzieciństwie szpinak korzyłem głównie z bajkowym Popeyem, który po porcji tego bogatego w cenne składniki warzywa dostawał niezwykłych i nadnaturalnych sił. Obrazem, który wiele osób ma w pamięci jest tak zwany szpinak stołówkowy – ja osobiście już się z takowym nie spotkałem, jednak wielokrotnie pojawiał się on w różnych filmach i produkcjach. Tak przygotowany szpinak pozostał w pamięci niektórych na tyle silnie, że kojarzą go oni tylko z tej negatywnej strony i nie chcą się ponownie do niego przekonać. Bardzo szkoda! Warzywo to jest niezwykle bogate w witaminy C, B1 i B2, E oraz sole mineralne: żelazo, potas, fosfor, magnez, sód, jod i kwas foliowy. Ponadto szpinak jest bardzo niskokaloryczny! W 100g szpianku znajdują się zaledwie 23,2 kcal. Te zielone liście doskonale komponują się z wieloma składnikami i świetnie smakują w wielu daniach. Doskonałym przepisem na pyszne, proste i szybkie danie ze szpinakiem jest ten makaron ze szpinakiem – kremowy, bardzo prosty w przygotowaniu i uwielbiany zarówo przez dzieci jak i dorosłych.
Wypróbujcie mój sprawdzony przepis na makaron ze szpinakiem:
Makaron ze szpinakiem
Szukasz przepisu na makaron ze szpinakiem? Spróbuj tego pysznego obiadowego połączenia i przekonaj się, jak pysznie może smakować szpinak!
Składniki:
- szpinak 100 g
- makaron (penne / świderki / tagliatelle) 200 g
- śmietana 30% 100 ml
- czosnek 1 ząbek
- gałka muszkatołowa 1 szczypta
- ser żółty (tarty) 3 łyżki
- parmezan (tarty) 2 łyżki
- masło 1 łyżka
- oliwa 1 łyżka
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
- Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody. W tym czasie na patelni rozgrzewamy masło z oliwą. Dorzucamy posiekany szpinak. Podsmażamy kilka minut. Przy użyciu mrożonego szpinaku może zająć to nieco dłużej, ponieważ nadmiar wody musi zostać odparowany. Dolewamy śmietankę i dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Gdy śmietanka nieco się zagęści dosypujemy starte sery. Próbujemy szpinaku w razie potrzeby doprawiamy.
- Makaron mieszamy ze szpinakiem. Podajemy posypany parmezanem.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: