Mango lassi to tradycyjny indyjski koktajl przygotowywany na bazie jogurtu, mleka i mango. Napoje “lassi” występują pod wieloma różnymi postaciami i w wielu różnych smakach. To o smaku mango jednak jest najbardziej popularne i uwielbiane.
Mango lassi proponuję Wam przygotować ze świeżych, mocno dojrzałych owoców. Wówczas smak koktajlu będzie zdecydowanie najlepszy. Jeśli jednak nie możecie zdobyć świeżego mango, z powodzeniem możecie skorzystać także z wersji zapuszkowanej :)
Dojrzałe owoce sprawiają, że napój ten sam w sobie jest już dosyć słodki, dlatego ilość miodu podaję orientacyjnie, a o jego dokładnej ilości musicie zdecydować samodzielnie, zależnie od upodobania.
Mango lassi
Składniki:
- mocno dojrzałe mango 1
- szklanki jogurt grecki 1/2
- szklanki mleko 1/2
- szczypta kardamon
- kilka kostek opcjonalnie lód
- łyżki miód 1-2
Wykonanie
- Mango obierz i przekrój w okolicy pestki. Obkrój miąższ znajdujący się wokół pestki i cały umieść w misie blendera.
- Dodaj jogurt naturalny, mleko, szczyptę cynamonu i opcjonalnie lód. Zmiksuj dokładnie przez 2-3 minuty. Gotowy napój spróbuj i dosłodź miodem do smaku.